Nudle z wieprzowiną w sosie hoisin i chrupiącym czosnkiem
Nie wiem jak Wy, ale ja mogłabym jeść azjatyckie dania makaronowe codziennie. (No, może prawie codziennie;D) I bardzo się zdziwiłam, kiedy sobie uświadomiłam, że nie jadłam żadnego już od kilku miesięcy! Nie pozostało nic innego, jak tylko zabrać się za jakiś przepis. Zdecydowałam się na makaron jajeczny z polędwiczką wieprzową w sosie hoisin i usmażonymi na chrupko plasterkami czosnku. Efekt był niesamowity. Soczyste mięso, aromatyczny, słodko-kwaśny sos, dymka i czosnek to doskonałe połączenie. Danie można w dodatku bardzo szybko przygotować, ale jest tak smaczne, że nie warto czekać z jego przyrządzeniem tylko na te dni, w których brakuje czasu.
Nudle z wieprzowiną w sosie hoisin
i chrupiącym czosnkiem
- 125 chińskiego makaronu jajecznego
- 225g wieprzowiny (u mnie polędwiczki)
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżki oleju arachidowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 2 łyżki sosu hoisin
- 1 dymka
- 1 łyżka oleju
(aromatyzowanego czosnkiem)
- 1 ząbek czosnku
1) Mięso pokroić w cienkie plasterki, włożyć do miseczki i wymieszać z cukrem.
2) Na dużym ogniu rozgrzać wok lub patelnię i wlać olej arachidowy.
3) Rozgrzać go, wrzucić mięso i smażyć przez 3 minuty, mieszając.
4) Zdjąć je z patelni, odłożyć i nie dopuścić do wystygnięcia.
5) Wlać oba rodzaje octu i podgrzewać, aż zostanie ok. połowy.
6) Dodać sos hoisin i dymkę pokrojoną ukośnie w grube plasterki.
7) Smażyć, aż pozostanie połowa sosu, przelać go do mięsa i wymieszać.
8) Szybko wytrzeć patelnię do sucha i ponownie rozgrzać.
9) Wlać olej czosnkowy, rozgrzać i dodać czosnek pokrojony w cienkie plasterki.
10) Smażyć przez 30 sekund, mieszając.
11) Wyjąć go z patelni i odłożyć.
12) Przygotowany w międzyczasie lub wcześniej makaron przełożyć na patelnię.
13) Podgrzać, przełożyć do miseczek, rozłożyć na nim mięso, posypać czosnkiem i podawać.
Przepis z książki "Doskonała chińszczyzna" wyd. Parragon.
Czas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 460 kcal