Filety z kurczaka w cebuli z indyjską nutą
Filety z kurczaka sa uniwersalne,mozna z nich wyczarowac wiele smakowitych dan.Dzis bardzo prosto,bardzo szybko,a cale clou dania to przyprawy miedzy innymi :garam-masala z cebula,ktore tworza niezwykle pyszny aromatyczna sos.Poleca,bo pracy niewiele,a efekt znakomity.
Skladniki na 4 porcje:
4 duze piersi z kurczaka
4 duze cebule
1,5 lyzeczki posiekanego imbiru
1,5 lyzeczki mieszanki przypraw garam-masala
1,5 lyzeczki swiezo wycisnietego czosnku
1 lyzeczka chili w proszku-dla amatorow pikantnych smakow
1 lyzeczka mielonej kolendry
4 ziarenka pieprzu
3 lyzki przecieru pomidorowego
300 ml wody
2 lyzki soku z cytryny
olej
szczypiorek
Wykonanie:
- cebule obrac i posiekac w kostke.Podsmazyc na rozgrzanym oleju,a do zrumienionej cebuli dodac garam-masale,imbir,czosnek,chil,kolendre i pieprz.Calosc dokladnie wymieszac,dodac przecieri caly czas mieszajac,smazyc na malym ogniu 5 minut
- piersi z kurczaka umyc,osuszyc,posolic i przekroic na pojedyncze kawaki.Polozyc na patelnie i obtoczyc dokladnie w przyprawach.Nastepnie wlac wode i dusic pod przykryciem na wolnym ogniu okolo 25 minut,az sos zgestnieje
- potrawe skropic sokiem z cytryny,wymieszac, posypac szczypiorkiem i podawac npz ryzem