Żeberka w słodkim sosie chilli
Jak wiecie mięsa jadam rzadko , ale dobrych żeberek nie potrafię sobie odmówić!
Dziś mam dla Was przepis na kolejną wersję , która gości od czasu do czasu u mnie w domu.
Mięciutkie , delikatne żeberka w słodkim sosie chilli.
Niesamowicie delikatne … niesamowicie aromatyczne.
Ostry smak chilli przegryziony delikatnym słodkim posmakiem mleczka kokosowego.
Naprawdę pyszne!
Polecam!
Zarówno paniom jak i panom :D
SKŁADNIKI:
* żeberka – ok. 800 g
* olej – 4 łyżki
* imbir – 0,5 łyżeczki
* świeże papryki chilli – 2 szt
* czosnek – 3 ząbki
* bulion – 100 ml
* sos hoisin – 2 łyżki
* sos sojowy – 1 łyżka
* skórka z limonki – 1 łyżeczka
* mleczko kokosowe – ok. 180 ml
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Żeberka oczyszczamy , kroimy w kawałki.
W gęsiarce rozgrzewamy olej i obsmażamy je z każdej strony.
Dodajemy posiekany czosnek oraz papryczki chilli i 0,5 łyżeczki imbiru.
Zalewamy bulionem i na wolnym ogniu redukujemy.
Dodajemy sos hoisin oraz sojowy i skórkę z limonki.
Zalewamy szklanką wrzątku i na wolnym ogniu dusimy ok. 40 – 45 minut , obracając co jakiś czas.
Po ok. 35 min. wlewamy mleczko kokosowe i dokładnie mieszamy.
Na koniec doprawiamy do smaku.
Podajemy np. z ryżem!
Smacznego!