Żeberka w pomidorowo-miodowej marynacie
Jak tylko uda Wam się kupić wyjątkowo-mięsne i "chude" żeberka - koniecznie zróbcie je z tego przepisu. Mięso jest idealnie mięciutkie, z łatwością odchodzi od kości, pysznie smakuje i wspaniale sprawdza się nawet w wersji grillowej - wtedy zamiast je przygotowywać w garnku, można zawinąć w folię aluminiową i cierpliwie grillować.
Składniki:
Przygotowanie:
Smacznego ;)
Składniki:
- około 1-1,2 kg żeberek pasków
- po 1 łyżeczce z każdej z wymienionych przypraw: pieprz cayenne, majeranek, czosnek, sól morska, słodka papryka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
- dodatkowa 1 łyżeczka soli morskiej
- około 1 szklanki wody
Przygotowanie:
- mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki z 4-5 kości żeberek
- przyprawy wymieszać ze sobą, dokładnie natrzeć żeberka z każdej strony i zostawić w lodówce pod przykryciem na następny dzień
- rozgrzać oliwę na dużej patelni i obsmażyć z każdej strony żeberka
- podlać wodą, dusić około 1 godziny pod przykryciem
- po tym czasie połączyć ze sobą miód i koncentrat i sól
- podduszone żeberka posmarować tylko ze strony zewnętrznej (mięsnej) mieszanką miodowo-pomidorową, przykryć i pogotować na najmniejszym palniku pod przykryciem kolejną godzinę
- podawać w towarzystwie puree ziemniaczanego i surówki z buraczków
Smacznego ;)