Kurczak zapiekany z miodem i figami / Chicken braised with figs and honey
Dziś przedstawiam na kolejny, jednogarnkowy pomysł na obiad. Uwielbiam tego typu potrawy, gdyż we wstępnej fazie przygotowujemy tylko składniki a później wszystko „samo robi się ” w piekarniku. Tym razem proponuję udka kurczaka pieczone z figami, miodem, octem z czerwonego wina i aromatycznymi przyprawami. Wraz z soczystym kurczakiem otrzymujemy także doskonały sos, którym możemy polać mięso na talerzu. Pycha!
Scroll down for recipe in English
Kurczak zapiekany z miodem i figami
(4 porcje)
Składniki:
- 4 figi, przekrojone na połówki
- olej roślinny do smażenia (ja używam oleju rzepakowego)
- 2 czerwone cebule, posiekane z grubsza wzdłuż w półtalarki
- 2 łyżeczki posiekanych igiełek świeżego rozmarynu
- 2 łyżeczki posiekanych listków świeżego tymianku
- 4 udka z kurczaka
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 1/4 szklanki octu z czerwonego wina
- 3 łyżki miodu
- 1 laska cynamonu (lub szczypta mielonego)
- obrana skórka z jednej cytryny
- sól
- posiekana natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC.
- W dużej patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć posiekaną cebulę, rozmaryn i tymianek. Całość posól i smaż do lekkiego zeszklenia cebuli, po czym przełóż do naczynia żaroodpornego, które będzie można postawić na kuchence. Ja użyłam patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku (polecam zakup, gdyż bardzo ułatwia pracę w kuchni).
- Następnie na tej samej patelni rozgrzej kolejną porcję oleju i wrzuć figi. Podsmaż przez kilka minut na małym ogniu i przełóż na na przygotowaną wcześniej cebulę.
- Na figach ułóż udka z kurczaka, posól je i dodaj resztę składników. Pobieżnie całość wymieszaj (tak by kurczak był cały czas na wierzchu) i włóż do piekarnika. Piecz przez około 30-40 minut (aż kurczak będzie upieczony).
- Wyjmij danie z piekarnika i przełóż kurczaka i figi na talerze do serwowania. Umieść naczynie na kuchence i gotuj sos na dużym ogniu, aż odparuje do konsystencji syropu. Polej nim kurczaka, posyp natką pietruszki i podawaj z ulubionym dodatkiem do dania głównego.
Smacznego!
English version
Chicken braised with figs and honey
(4 servings)
Ingredients:
- 4 figs halved
- vegetable oil
- 2 red onions, chopped roughly into crescents
- 2 tsp chopped rosemary
- 2 tsp of chopped thyme
- 4 chicken legs
- 1/2 cup chicken stock
- 1/4 cup red wine vinegar
- 3 tbsp honey
- 1 cinnamon stick (or pinch of ground cinnamon)
- rind of one lemon, shaved into thick strips
- salt
- chopped parsley
Preparation:
- Preheat oven to 200 oC.
- Saute the chopped onions, rosemary and thyme in a little of oil. Sprinkle with salt and when softened, pop into a shallow baking dish that you can later put on the stovetop.
- Next saute the figs in another small splash of oil for a couple of minutes and then put them on top of the onions.
- Now place the chicken on top of the figs, sprinkle with a pinch of salt and throw the rest of the ingredients into the baking dish. Stick it in the oven and bake for around 30-40 mins (until chicken is cooked through).
- Remove from oven and put the chicken and figs on a plate to rest and then put the baking dish on the stove and reduce the liquid into a syrupy consistency and then serve on top of the chicken and figs. Sprinkle with parsley and serve.
Enjoy!