Indyk duszony z młodą kapustą
Kiedyś nie lubiłam duszonej kapusty, nawet tej młodej. Smaki się jednak zmieniają i aktualnie uważam, że młoda kapusta jest pyszna w każdej postaci!
Schab duszony w kapuście zna prawie każdy. Ja proponuję nieco inną, lżejszą wersję tej potrawy. Jest niskokaloryczna i idealna na letni obiad. Doskonale smakuje z młodymi ziemniaczkami.
Zamiast piersi indyczej można także użyć kurczęcej.
INDYK DUSZONY Z MŁODĄ KAPUSTĄ
(4 porcje)
600-700g filetu z indyka,
1 niezbyt duża główka młodej kapusty,
1 cebula,
1 marchewka,
2 nieduże jabłka,
1 łyżeczka octu winnego,
szczypta kminku (użyłam mielonego),
1 łyżka koperku,
2 łyżki oleju,
sól ziołowa,
sól i pieprz
Kapustę obrać z wierzchnich, stwardniałych liści i poszatkować. Cebulę posiekać. Marchew obrać i pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
W garnku lub głębokiej patelni o grubym dnie rozgrzać 1 łyżkę oleju. Wrzucić cebulę, a gdy się zeszkli, dodać marchew i kapustę. Wymieszać, podlać odrobiną wody, zmniejszyć ogień i przykryć. Dusić około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać obrane i starte na tarce o dużych oczkach jabłka, koperek, ocet, kminek oraz sól i pieprz do smaku. Dusić jeszcze 5 minut.
W tym czasie mięso umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę, oprószyć solą ziołową i wymieszać z drugą łyżką oleju. Rozgrzać patelnię i obsmażyć mięso na sporym ogniu ze wszystkich stron. Dodać do kapusty i dusić jeszcze 5-10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Podawać z młodymi ziemniakami.
(na podstawie przepisu stąd, z moimi małymi zmianami)