Kurczak z karaibskiej rafy

Kurczak z karaibskiej rafy

Pozostając w karaibskich klimatach, dziś zamieszczam przepis na egzotycznie pieczone udka kurczaka :) Na pewno posmakują wszystkim tym, którzy lubią słodkie akcenty w potrawach mięsnych. Mnogość przypraw, rum oraz chutney z mango sprawiają, że mięso jest niezwykle aromatyczne i pyszne. Warto zrobić, nie tylko ze względu na uroczą nazwę ;)

Zdjęcie - Kurczak z karaibskiej rafy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
KURCZAK Z KARAIBSKIEJ RAFY
(4 porcje)
4 nogi z kurczaka,
4 łyżki chutney'a z mango (kupiony albo domowej roboty),
2 czubate łyżki brązowego cukru,
3 łyżki rumu (najlepiej ciemnego),
1 łyżka soku z limonki,
1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
1 ząbek czosnku,
szczypta soli,
szczypta pieprzu,
szczypta pieprzu cytrynowego,
¼ łyżeczki mielonych goździków,
odrobina (na czubku noża) cynamonu,
plasterki cytryny i limonki do podania

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Przygotować karaibską pastę: zmiksować razem cukier, 2 łyżki rumu, sok z limonki, pieprz cytrynowy, cynamon, goździki, starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pastą pokryć kurczaki. Piec w 180 stopniach przez 45 minut. Chutney wymieszać z pozostałą łyżką rumu, posmarować kurczaki i piec jeszcze 5 minut.
Podawać z plasterkami cytryny i limonki.


(na podstawie przepisu z blogu Grumków, z moimi małymi zmianami)

Kategorie przepisów