Wegańskie ciasto z marakują

Wegańskie ciasto z marakują

Zdjęcie - Wegańskie ciasto z marakują - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdarza się, że już samo hasło „wegańskie ciasto” nie kojarzy się byt dobrze. Ja upiekłam w weekend dwa- tradycyjne i właśnie to, z marakują. Wegańskie zdecydowanie wygrało w tym małym konkursie!

Zdjęcie - Wegańskie ciasto z marakują - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Wegańskie ciasto z marakują - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To placek przypominający wilgotny biszkopt. Dodatkowo polałam je lukrem przygotowanym także na bazie soku z marakui, było więc wyjątkowo aromatyczne i pachnące egzotyką.

Zdjęcie - Wegańskie ciasto z marakują - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moje ciasto przygotowałam w foremce „z kominkiem” o średnicy ok. 25 cm.

Zdjęcie - Wegańskie ciasto z marakują - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do przygotowania ciasta wykorzystałam gotową (można ją kupić w puszce/kartoniku) pulpę z marakui, można też użyć soku z marakui.

Składniki:
  • mąka pszenna - 1 i 1/4 szklanki
  • cukier - 2/3 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda - 1/4 łyżeczki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • mleko roślinne - 2/3 szklanki
  • ocet winny/jabłkwy - 1 łyżka
  • olej - 1/4 szklanki
  • sok/puree z marakui - 1/3 szklanki
  • polewa:
  • sok/puree z marakui - ok. 1/4 szklanki
  • cukier puder - ok. 1/2 szklanki
Przygotowanie:

Foremkę do pieczenia nasmaruj olejem i obsyp mąką.

W misce wymieszaj mleko roślinne z olejem, octem, cukrem i puree z marakui.

Dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę. Dokładnie połącz.

Ciasto przelej do foremki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 35 minut.

Gotowe ciasto ostudź. Przygotuj dość lejący lukier z cukru pudru i puree z marakui. Polej nim ciasto, aby polewa lekko w nie wsiąknęła.

Kategorie przepisów