Wegańskie ciasto z marakują
Zdarza się, że już samo hasło „wegańskie ciasto” nie kojarzy się byt dobrze. Ja upiekłam w weekend dwa- tradycyjne i właśnie to, z marakują. Wegańskie zdecydowanie wygrało w tym małym konkursie!
To placek przypominający wilgotny biszkopt. Dodatkowo polałam je lukrem przygotowanym także na bazie soku z marakui, było więc wyjątkowo aromatyczne i pachnące egzotyką.
Moje ciasto przygotowałam w foremce „z kominkiem” o średnicy ok. 25 cm.
Do przygotowania ciasta wykorzystałam gotową (można ją kupić w puszce/kartoniku) pulpę z marakui, można też użyć soku z marakui.
Składniki:- mąka pszenna - 1 i 1/4 szklanki
- cukier - 2/3 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- soda - 1/4 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- mleko roślinne - 2/3 szklanki
- ocet winny/jabłkwy - 1 łyżka
- olej - 1/4 szklanki
- sok/puree z marakui - 1/3 szklanki
- polewa:
- sok/puree z marakui - ok. 1/4 szklanki
- cukier puder - ok. 1/2 szklanki
Foremkę do pieczenia nasmaruj olejem i obsyp mąką.
W misce wymieszaj mleko roślinne z olejem, octem, cukrem i puree z marakui.
Dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę. Dokładnie połącz.
Ciasto przelej do foremki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 35 minut.
Gotowe ciasto ostudź. Przygotuj dość lejący lukier z cukru pudru i puree z marakui. Polej nim ciasto, aby polewa lekko w nie wsiąknęła.