Ciasto jogurtowe z rabarbarem
Choć rabarbar to warzywo, kulinarnie najczęściej znajduje swoje zastosowanie w słodkościach. Jego kwaśny smak i zielono-różowy kolor łodyg doskonale odnajdują się w słodkich wypiekach i kompotach. Ciasto jogurtowe z rabarbarem to bardzo prosty deser, a takie lubię najbardziej. Rabarbar w tym przepisie możecie zastąpić dowolnymi kwaśnymi owocami i piec różne wersje tego ciasta, w zależności na co jest sezon. Po więcej rabarbarowych inspiracji odsyłam Was ?tutaj.
Składniki:
3 łodygi rabarbaru
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego
2 szklanki mąki pszennej (300 g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy esencję waniliową (lub cukier waniliowy). Następnie do masy dodajemy jogurt, olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj do połączenia się składników w jednolitą masę.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, obręcz smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do foremki przelewamy masę na ciasto, wierzch dekorujemy kawałkami rabarbaru. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 st C, grzanie góra/dół około 30 minut lub do suchego patyczka.