Ciasto zebra marchewkowo – czekoladowe
Absolutnie wyjątkowe ciasto, z nutą słodkiej marchewki i gorzkiej czekolady. Do części marchewkowej, dodałam drobno startą marchewkę, do części czekoladowej trochę kakao i kawałek gorzkiej czekolady. Żeby ciasto cieszyło nie tylko zmysły smaku, ale również oko, do foremki kolejno wykładałam łyżkę masy marchewkowej i czekoladowej. Babka nie jest sucha i dobrze się przechowuje, zresztą, przekonajcie się sami ?
Jeżeli lubisz podobne ciasta, spodoba Ci się na pewno ten przepis – ciasto z marchewką i czekoladą
Składniki
- 1 szkl. drobno startej marchewki
- 50 g. rozpuszczonej gorzkiej czekolady
- 1 łyżka kakao
- 2 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. cukru
- 2 duże jajka
- 160 ml. oleju
- 1 łyżeczka sody i 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 małej łyżeczki cynamonu, kardamonu, curkumy, imbiru w proszku
- 1/2 łyżeczki esencji arakowej
Wszystkie produkty, powinny być w temp. pokojowej.
Do miseczki przesiałam mąkę, proszek do pieczenia z sodą i przyprawy.
Jajka ubijam z cukrem rózgą kuchenną na rzadszą pianę ( około minutę ). Dodaję olej, przyprawy, aromat i marchewkę. Wszystko mieszam.
Do mokrych składników, dodaję suche, całość ponownie mieszam. Masę dzielę na dwie równe części.
Do połowy masy dodaję, rozpuszczoną czekoladę i kakao. Jeżeli masa jest bardzo gęsta, można dodać 2 -3 łyżki letniej wody. Masę mieszam krótko, do połączenia składników.
Małą keksówkę o wymiarach 25 x 12 cm, wykładam papierem do pieczenia. Kolejno wykładam łyżkę masy z marchewką i łyżkę masy z czekoladą. Na koniec wyrównuję powierzchnię.
Babkę piekę około 45 minut, w temp. 180 stopni. Patyczek do szaszłyków wbity w ciasto powinien być suchy.
Gotowe ciasto zostawiam do przestudzenia. Smacznego ?
Przepis zmodyfikowany z blogu Mała Cukierenka