Ciasto zebra marchewkowo – czekoladowe

Ciasto zebra marchewkowo – czekoladowe

Absolutnie wyjątkowe ciasto, z nutą słodkiej marchewki i gorzkiej czekolady. Do części marchewkowej, dodałam drobno startą marchewkę, do części czekoladowej trochę kakao i kawałek gorzkiej czekolady. Żeby ciasto cieszyło nie tylko zmysły smaku, ale również oko, do foremki kolejno wykładałam łyżkę masy marchewkowej i czekoladowej. Babka nie jest sucha i dobrze się przechowuje, zresztą, przekonajcie się sami ?

Jeżeli lubisz podobne ciasta, spodoba Ci się na pewno ten przepis – ciasto z marchewką i czekoladą

Zdjęcie - Ciasto zebra marchewkowo – czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 1 szkl. drobno startej marchewki
  • 50 g. rozpuszczonej gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 duże jajka
  • 160 ml. oleju
  • 1 łyżeczka sody i 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 małej łyżeczki cynamonu, kardamonu, curkumy, imbiru w proszku
  • 1/2 łyżeczki esencji arakowej

Wszystkie produkty, powinny być w temp. pokojowej.

Do miseczki przesiałam mąkę, proszek do pieczenia z sodą i przyprawy.

Jajka ubijam z cukrem rózgą kuchenną na rzadszą pianę ( około minutę ). Dodaję olej, przyprawy, aromat i marchewkę. Wszystko mieszam.

Do mokrych składników, dodaję suche, całość ponownie mieszam. Masę dzielę na dwie równe części.

Do połowy masy dodaję, rozpuszczoną czekoladę i kakao. Jeżeli masa jest bardzo gęsta, można dodać 2 -3 łyżki letniej wody. Masę mieszam krótko, do połączenia składników.

Małą keksówkę o wymiarach 25 x 12 cm, wykładam papierem do pieczenia. Kolejno wykładam łyżkę masy z marchewką i łyżkę masy z czekoladą. Na koniec wyrównuję powierzchnię.

Babkę piekę około 45 minut, w temp. 180 stopni. Patyczek do szaszłyków wbity w ciasto powinien być suchy.

Gotowe ciasto zostawiam do przestudzenia. Smacznego ?

Zdjęcie - Ciasto zebra marchewkowo – czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis zmodyfikowany z blogu Mała Cukierenka 

Kategorie przepisów