Tort bezowy

Tort bezowy

Delikatny jak chmurka, przełożony bitą śmietaną, z pysznymi owocami sezonowymi: tort bezowy poleca się na podwieczorek :) Tort bezowy może być też wspaniałą propozycją na przyjęcie urodzinowe, a włożony przed podaniem na pół godziny do zamrażarki zmieni się w pyszny tort lodowy. Ja udekorowałam mój tort malinami i jagodami.

Pojedyncze blaty bezowe mają u mnie 16 cm średnicy, urosną nieco przy pieczeniu, dlatego średnica tortu będzie większa.

Zdjęcie - Tort bezowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

3 duże białka
180 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny

+400 g śmietany kremówki, sezonowe owoce do dekoracji

Jak zrobić Tort bezowy?

Białka – najlepiej w temperaturze pokojowej – ubijamy w mikserze, dobrze spisuje się tu stojący, bo ubijanie zajmie dość dużo czasu. Kiedy lekko się spienią dodajemy powoli cukier  – łyżka po łyżce czekając aż poprzednia partia dobrze się wymiesza. W trakcie ubijania nastawiamy piekarnik na 150 stopni.

Zdjęcie - Tort bezowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tort bezowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ubita piana powinna być gęsta i lśniąca, a kiedy weźmiemy nieco i rozetrzemy między palcami nie powinno być tam drobinek cukru. Do ubitej piany dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny i miksujemy do połączenia składników

Zdjęcie - Tort bezowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tort bezowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na papierze do pieczenia rysujemy ołówkiem okręgi (moje mają po 16 cm średnicy) i odwracamy papier zarysowaną stroną do spodu. Wykładamy pianę na przygotowany papier i rozsmarowujemy szpatułką – bardzo dobrze spisuje się sylikonowa. Wkładamy bezę do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę na 120 stopni. Pieczemy przez godzinę. Zmniejszamy temperaturę na 100 stopni i suszymy około pół godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy w nim spody do całkowitego wystudzenia.

Zdjęcie - Tort bezowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tort bezowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno w mikserze (opcjonalnie można dodać utrwalacz do śmietany np. ŚmietanFix), ja nie dodawałam już cukru, ponieważ same spody bezowe są dosyć słodkie.

Zdjęcie - Tort bezowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tort bezowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Torcik dekorujemy bitą śmietaną (dla wygody można przełożyć ją sobie do worka cukierniczego lub worka strunowego). Na śmietanie układamy świeże owoce.

Zdjęcie - Tort bezowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tort bezowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tort bezowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tort bezowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tort bezowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tort bezowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Kategorie przepisów