Idealne ciasto na zdrowszą pizzę orkiszową
Idealne ciasto na pizzę jest bardzo proste do przygotowania i może zrobić je zrobić każdy, nawet największy laik kuchenny.
Namawiam na zastąpienie mało wartościowej mąki pszennej - mąką orkiszową. Ma dużo więcej błonnika, składników mineralnych i łatwo przyswajalny gluten. Pizza orkiszowa będzie dużo zdrowsza od tradycyjnej. Możesz dodatkowo zwiększyć jej walory zdrowotne podmieniając jasną mąkę pełnoziarnistą lub mieszając obie mąki razem w różnych proporcjach.
Do zrobienia ciasta idealnego wystarczy dobry przepis, trochę cierpliwości i siły. Oszczędzam czas i siły, dlatego zawsze przygotowuję ciasto w robocie kuchennym. Hak do ciasta drożdżowego zrobi za Ciebie całą robotę.
Idealne ciasto na pizzę jest elastyczne, bardzo łatwe do współpracy, a pizza na nim upieczona cieniutka i chrupiąca.
Bez porównania smaczniejsza jest pizza upieczona na kamieniu, dlatego miłośnikom włoskiego placka polecam ten przydatny gadżet.
Składniki na 2 średnie pizze:
250 g mąki orkiszowej jasnej
140 ml wody
15 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka istant
2 łyżki oliwy/oleju
1 płaska łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
Wykonanie:
- odmierzyć składniki. Świeże drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami wody do upłynnienia. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. W połowie zagniatania zatrzymuję robot i sprawdzam, czy ciasto nie potrzebuje skorygowania dodatku mąki lub wody. Chodzi tu o bardzo niewielka ilość, ponieważ każda mąka wymaga innej ilości dodatku mąki. Gdy ciasto jest zbyt gęste dodaj łyżkę wody, gdy jest nadmiernie klejące dosyp łyżkę mąki. Przykryj misę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania. Ciasto można przygotować dużo wcześniej i odstawić na czas wyrastania do lodówki
- po wyrośnięciu zagnieć ciasto powtórnie i podziel na 2 części
- rozwałkuj cienko na stolnicy na pożądany kształt - koła lub prostokąta, w zależności od kształtu kamienia jaki posiadasz. Gdy pieczesz na pizzę na kamieniu pamiętaj o solidnym podsypaniu spodu pizzy mąką, by razem z nałożenien łatwo było zsunąć ją z łopaty na kamień do piekarnika
- obłóż pizzę ulubionymi dodatkami
- piecz w 250`C 8-10 minut, do zrumieniania. Na zdjęciu super fit pizza ze szparagami. Jutro zapraszam po przepis