Idealne ciasto na zdrowszą pizzę orkiszową

Zdjęcie - Idealne ciasto na zdrowszą pizzę orkiszową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Idealne ciasto na pizzę jest bardzo proste do przygotowania i może zrobić je zrobić każdy, nawet największy laik kuchenny.
Namawiam na zastąpienie mało wartościowej mąki pszennej - mąką orkiszową. Ma dużo więcej błonnika, składników mineralnych i łatwo przyswajalny gluten. Pizza orkiszowa będzie dużo zdrowsza od tradycyjnej. Możesz dodatkowo zwiększyć jej walory zdrowotne podmieniając jasną mąkę pełnoziarnistą lub mieszając obie mąki razem w różnych proporcjach.
Do zrobienia ciasta idealnego wystarczy dobry przepis, trochę cierpliwości i siły. Oszczędzam czas i siły, dlatego zawsze przygotowuję ciasto w robocie kuchennym. Hak do ciasta drożdżowego zrobi za Ciebie całą robotę.
Idealne ciasto na pizzę jest elastyczne, bardzo łatwe do współpracy, a pizza na nim upieczona cieniutka i chrupiąca.
Bez porównania smaczniejsza jest pizza upieczona na kamieniu, dlatego miłośnikom włoskiego placka polecam ten przydatny gadżet.

Zdjęcie - Idealne ciasto na zdrowszą pizzę orkiszową - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki na 2 średnie pizze:
250 g mąki orkiszowej jasnej
140 ml wody
15 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka istant
2 łyżki oliwy/oleju
1 płaska łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli

Wykonanie:

  • odmierzyć składniki. Świeże drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami wody do upłynnienia. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. W połowie zagniatania zatrzymuję robot i sprawdzam, czy ciasto nie potrzebuje skorygowania dodatku mąki lub wody. Chodzi tu o bardzo niewielka ilość, ponieważ każda mąka wymaga innej ilości dodatku mąki. Gdy ciasto jest zbyt gęste dodaj łyżkę wody, gdy jest nadmiernie klejące dosyp łyżkę mąki. Przykryj misę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania. Ciasto można przygotować dużo wcześniej i odstawić na czas wyrastania do lodówki
  • po wyrośnięciu zagnieć ciasto powtórnie i podziel na 2 części
  • rozwałkuj cienko na stolnicy na pożądany kształt - koła lub prostokąta, w zależności od kształtu kamienia jaki posiadasz. Gdy pieczesz na pizzę na kamieniu pamiętaj o solidnym podsypaniu spodu pizzy mąką, by razem z nałożenien łatwo było zsunąć ją z łopaty na kamień do piekarnika
  • obłóż pizzę ulubionymi dodatkami
  • piecz w 250`C 8-10 minut, do zrumieniania. Na zdjęciu super fit pizza ze szparagami. Jutro zapraszam po przepis
SMACZNEGO ! Zdjęcie - Idealne ciasto na zdrowszą pizzę orkiszową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pizza z patelni
2

Pizza z patelni

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto na pizzę
1

Ciasto na pizzę

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Jak zrobić mini pizze?
1

Jak zrobić mini pizze?

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Jak zrobić ciasto na pizzę

Jak zrobić ciasto na pizzę

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę

Kasia Kasia
Pełny talerz

Ciasto na pełnoziarnistą pizzę

Ciasto na pełnoziarnistą pizzę

Tosia Tosia
Smakowity chleb