Ciasto z rabarbarem
Już dawno nie miałam takiego odwyku od internetu i blogowania. Przeprowadzka do nowego domu pochłaniała mnie bez reszty przez ostatnie kilka tygodni. Ale wróciłam :) Uporałam się z całym tym bałaganiem i z przyjemnością zabieram się znowu za pieczenie i robienie zdjęć! Dziś mam dla Was proste ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką. Ciasto piekłam w niedużej ceramicznej foremce, jeśli marzy Wam się wielka blacha, trzeba będzie podwoić ilość składników :)
Składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku
2 jajka
3/4 szklanki cukru (można dać trochę mniej jeśli wolicie mniej słodkie ciasta)
2 łyżeczki cukru waniliowego
50 g masła
1 szklanka jogurtu naturalnego
skórka z cytryny
Składniki na kruszonkę:
50 g masła
3 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane)
4 łyżki cukru
+ ok. 1,5 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru
Rabarbar myjemy i kroimy w kostkę.
Przed zrobieniem ciasta przygotowujemy kruszonkę: masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy sypkie składniki i mieszamy do połączenia.
W mikserze ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jogurt, rozpuszczone masło i skórkę z cytryny.
Do mokrych składników przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy lub miksujemy na niskich obrotach miksera do połączenia skłądników (nie dłużej, bo ciasto nie będzie puszyste).
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy rabarbarem i kruszonką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni ok. 1 godziny lub do tzw. suchego patyczka.
Gotowe ciasto podajemy posypane cukrem puderem.
Smacznego!
ciastkożercy.pl