Szybki sernik z truskawkami
Ja wiem, że opowieści o „najłatwiejszym cieście w świecie” słyszeliście już nie raz, ale ten sernik w kategorii smak vs. prostota bije chyba wszystkie inne na głowę!
Z sernikami tak to bywa, że wymagają upieczenia, a przynajmniej przygotowania spodu. Ja poszłam trochę na skróty i jako bazę wykorzystałam gotowe ciasto phillo (filo)- możecie kupić je chłodzone już mrożone. Każdy arkusz smarujemy roztopionym masłem (co smakowi sernika tez dobrze robi), wykładamy nim foremkę, do środka tylko zmiksowane nadzienie i ciasto gotowe!
Skoro mamy sezon truskawkowy, na wierzchu ułożyłam właśnie te, z grubsza posiekane owoce wymieszane z odrobiną cukru pudru. Deser gotowy! najlepiej podawać go w wersji schłodzonej.
Składniki:- ciasto filo - ok. 3-4 arkusze
- masło - 3 łyżki, roztopione
- nadzienie:
- kremowy serek naturalny - 400 g, naturalny typu Philadelphia
- cukier - 3/4 szklanki
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- jajko - 3 szt
- do podania:
- truskawki - ok. 200 g
- cukier puder - 1 łyżeczka
Arkusze ciasta filo posmaruj (pędzelkiem) roztopionym masłem i wyłóż nimi brzegi i dno foremki do pieczenia (ok. 20-25 cm średnicy). Ciasto musi nieco wystawać na brzegach, aby po nałożeniu nadzienia zawinąć je do środka.
Serek zmiksuj z jajkami i esencją waniliową. Nadzienie przelej do foremki wyłożonej ciastem. Brzegi ciasta lekko, nieregularnie zawiń do środka.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 oC, piecz ok. 45 minut. Ostudź, a następnie wstaw do lodówki na min. 1 godzinę.
Truskawki pokrój w mniejsze kawałki, wmieszaj z cukrem pudrem i przed samym podaniem rozłóż owoce na wierzchu ciasta.