Drożdżowe ze śliwkami
Mój ranking na ulubione ciasto jest bardzo zmienny – kiedy próbuję nowych przepisów często myślę, sobie, że tak, właśnie to jest najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek jadłam, po czym szybko detronizuje je jakiś następny smakołyk. Nie jestem tutaj stała w uczuciach ;) Ale mam ciasta, do których wracam od lat i które chyba nigdy mi się nie znudzą i do takich pozycji zdecydowanie zalicza się drożdżowe! W każdej konfiguracji, ze świeżymi owocami lub takimi ze słoika, z kruszonką owsianą, kokosową lub tradycyjną, jako bułeczki, drożdżówki czy placek. No uwielbiam po prostu :) Dziś drożdżowe ze śliwkami.
Jeśli drożdżowe to tak jak dla mnie, Wasze ulubione ciasto, zapraszam Was do zajrzenia do wpisów z przepisami na na tradycyjny drożdżowy placek z jagodami, drożdżowych babeczek np. z rabarbarem lub z czekoladą lub ciasta drożdżowego w wersji czeko (takie cuda!).
Składniki na ciasto:3,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
0,5 szklanki mleka
2 jajka
100 g drożdży
200 g masła
50 g masła
4 łyżki mąki pszennej
5 łyżki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane)
4 łyżki cukru
+ ok. 500 g śliwek
Jak zrobić drożdżowe ze śliwkami?W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i łyżkę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i odstwiamy do ostudzenia. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem.
Łączymy ze sobą wszystkie składniki, zagniatamy rękami lub wyrabiamy w mikserze do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno rosnąć około 40 minut i podwoić swoją objętość.
W tym czasie możemy przygotować kruszonkę: zagniatamy razem wszystkie składniki, masło powinno być w temperaturze pokojowej.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Posypujemy pokrojonymi na kawałki śliwkami i kruszonką. Odstawiamy jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez ok 40-50 minut.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)