Kalmary nadziewane ryżem i warzywami
Bardzo tęsknię za wiosną. Stąd pewnie u mnie ostatnio przepisy, które przyciągają wspomnienia z wakacji :-) Też chyba przekornie, bo pisząc ten post widzę za oknem zaśnieżony stok w Świeradowie i nie integruję się z współspaczami, którzy tym faktem są zachwyceni. Oni poszli na narty, a ja zajadam się kalmarami;-)
Składniki:
- tuby kalmarów (użyłam mrożonych oczyszczonych, było ich 6 średnich sztuk),
- 250 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 papryka,
- 1 łyżka oliwy extra vergine,
- 1-2 łyżki pulpy pomidorowej,
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki,
- sól, pieprz do smaku,
- 50 ml białego wina,
- 150 g ryżu (użyłam mieszanki czerwonego i naturalnego),
sos:
- 1 szklanka pulpy pomidorowej,
- 1 łyżka oliwy extra vergine,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 szklanki białego wina,
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mrożone tuby rozmrozić i osuszyć papierowymi ręcznikami. Na oliwie podsmażyć paprykę, cebulę i pieczarki. Dodać czosnek, dusić do odparowania grzybów. Przyprawić papryką, solą i pieprzem. Wlać pomidory i wino. Na końcu wsypać ryż i od raz odstawić do ostudzenia. Wymieszać wszystkie składniki sosu. Zimnym farszem nadziewać tuby, ale nie do samego końca, gdyż ryż napęcznieje. Spiąć wykałaczkami. Na dno naczynia wlać sos i ułożyć tuby kalmarów. Zapiekać przykryte 1,5 h w 180 stopniach C. Gotowe pokroić w plastry, polać sosem.