Koktajl z krewetek

Koktajl z krewetek

Zdjęcie - Koktajl z krewetek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Klasyk. Jest to dla mnie najstarsza forma serwowania krewetek, jaką miałam okazję spróbować. Po raz pierwszy jadłam w berlińskiej Ikei ...ładnych "parę" lat temu ;-) Od tamtej pory za każdym razem będąc w Ikei na zakupach zamawiam ten koktajl - dla mnie to zestaw obowiązkowy. Sałatkę dołączam do akcji na FB błyskawiczne piątki.
Zdjęcie - Koktajl z krewetek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 250 g surowych krewetek,
  • 1 dojrzałe avocado,
  • sałata lodowa (zamiast sałaty użyłam listków młodego groszku),
  • cytryna,
  • chlust białego wina,

sos koktajlowy:

  • 2-4 łyżki majonezu,
  • 1-2 łyżki kechupu,
  • 1 łyżeczka koniaku lub brandy,
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire,
  • szczypta ostrej papryki lub pieprzu cayenne,
  • ewentualnie szczypta soli do smaku,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,+ papryka słodka do posypania.
  • Przygotowanie:
  • Krewetki oczyścić z chityny. Kilka sztuk zostawić z ogonkami do dekoracji. Zalać wodą z dodatkiem plastra cytryny i białego wina. Gotować do momentu gdy krewetki zmienią barwę z szarej na różową. Odcedzić i wystudzić. Ze składników podanych wyżej przygotować sos. Avocado pokroić w plastry lub w kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Wymieszać z krewetkami i porwaną sałatą lodową. Ułożyć w szklankach do koktajli (u mnie w muszlach). Polać sosem, udekorować krewetkami odłożonymi z ogonkami i posypać papryką w proszku.


Zdjęcie - Koktajl z krewetek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów