Koktajl z krewetek
            
 
 Klasyk. Jest to dla mnie najstarsza forma serwowania krewetek, jaką miałam okazję spróbować. Po raz pierwszy jadłam w berlińskiej Ikei ...ładnych "parę" lat temu ;-) Od tamtej pory za każdym razem będąc w Ikei na zakupach zamawiam ten koktajl - dla mnie to zestaw obowiązkowy. Sałatkę dołączam do akcji na FB błyskawiczne piątki. 
 
 
 Składniki:
- 250 g surowych krewetek,
 - 1 dojrzałe avocado,
 - sałata lodowa (zamiast sałaty użyłam listków młodego groszku),
 - cytryna,
 - chlust białego wina,
 
sos koktajlowy:
- 2-4 łyżki majonezu,
 - 1-2 łyżki kechupu,
 - 1 łyżeczka koniaku lub brandy,
 - 1 łyżeczka sosu Worcestershire,
 - szczypta ostrej papryki lub pieprzu cayenne,
 - ewentualnie szczypta soli do smaku,
 - 1 łyżeczka soku z cytryny,+ papryka słodka do posypania.
 - Przygotowanie:
 - Krewetki oczyścić z chityny. Kilka sztuk zostawić z ogonkami do dekoracji. Zalać wodą z dodatkiem plastra cytryny i białego wina. Gotować do momentu gdy krewetki zmienią barwę z szarej na różową. Odcedzić i wystudzić. Ze składników podanych wyżej przygotować sos. Avocado pokroić w plastry lub w kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Wymieszać z krewetkami i porwaną sałatą lodową. Ułożyć w szklankach do koktajli (u mnie w muszlach). Polać sosem, udekorować krewetkami odłożonymi z ogonkami i posypać papryką w proszku.