Krewetki w maśle z chilli i czosnkiem
Prostota pachnie masłem… Wystarczy niewielka jego ilość i wszystko smakuje lepiej, nie trzeba wiele więcej. A już szczególnie do krewetek. Odrobina czosnku, chilli i pyszna kolacja gotowa w zaledwie kilka chwil. To nie jest jedzenie na wielki bal. Tu trzeba się porządnie wybrudzić, a później oblizywać palce i moczyć chrupiącą bagietkę w maśle z dna miski i popijać winem. To danie na rozbudzenie zmysłów… Na kolację we dwoje lub pogaduchy w gronie najbliższych przyjaciół. Takie krewetki zacieśniają więzy, zbliżają i nie sposób przy nich się nie uśmiechnąć! Jeśli masz gorszy dzień, zrób sobie takie danie. Koniecznie!
Wystarczy zaledwie kilka minut, by gotowe danie stanęło na stole. Kawałek porwanego pieczywa i miska złocisto pomarańczowych krewetek w maśle z chili i czosnkiem. Aromatycznych, soczystych i delikatnych. Czego chcieć więcej…Składniki:
10-15sztuk
- 10-15 sztuk surowych krewetek tygrysich
- 2 ząbki czosnku
- 1 chilli (ilość wg własnych preferencji)
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 2 gałązki pietruszki
- 1/2 cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
- Krewetki umyj i osusz.
- Chilli i czosnek posiekaj.
- Na patelni roztop masło klarowane, dodaj posiekane chilli i czosnek i podsmaż około 30 sekund. Dodaj mieloną paprykę i wymieszaj.
- Dodaj krewetki i smaż aż zaczną zmieniać kolor na różowy. Odwróć je na drugą stronę i smaż około 1 minutę lub do chwili aż staną się w całości różowe.
- Dodaj sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Przemieszaj i zdejmij z patelni. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Podawaj z cząstką cytryny i świeżym pieczywem.
Smacznego!