Sałatka z kalmarami, chorizo i karczochami
Sałatka z kalmarów, papryki, chorizo, karczochów i ciecierzycy to mój pomysł, ale myślę, że przepis mógłby równie dobrze pochodzić z kuchni hiszpańskiej ;) Wszystkie składniki są dla niej typowe, a ich zestawienie bardzo dobrze się sprawdza. Smaki są zróżnicowane i świetnie zbalansowane. Polecam!
Sałatka z kalmarami,
chorizo i karczochami
- 100g chorizo
- 2 różnokolorowe papryki (250g)
- 4 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka chili
- sól, pieprz
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 puszka karczochów w zalewie
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- sok z 1/2 cytryny
- 250g krążków kalmarów
1) Chorizo przekroić wzdłuż na pół, a następnie w plastry.
2) Przełożyć na patelnię i przez kilka minut wytopić tłuszcz.
3) Przełożyć do miski, a do wytopionego tłuszczu dodać papryki pokrojone w paski, posiekany czosnek, chili i sól i smażyć 10 minut.
4) Przełożyć do miski z chorizo, dodać odsączoną ciecierzycę, karczochy pokrojone na ćwiartki, posiekaną pietruszkę, sok z cytryny i pieprz.
5) Rozmrożone kalmary smażyć z odrobiną soli na niewielkiej ilości oleju przez 1 minutę z każdej strony.
6) Przełożyć do miski i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami.
Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 3
Kaloryczność jednej porcji: 430 kcal