Krewetki marynowane w whisky

Kolejna propozycja na przyjęciowy „finger food” czyli przekąskę, do jedzenia której nie potrzebujemy sztućców. W takiej sytuacji wspaniale sprawdzają się wszelkie „szaszłyczki” czyli wszystko to, co nabite na szpadkę ułatwia nam konsumpcję na przyjęciu :)

Zdjęcie - Krewetki marynowane w whisky - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Krewetki marynowane w whisky - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z takimi krewetkami ta naprawdę żadna praca! W miseczce przygotowujemy marynatę, wkładamy do niej krewetki, a przed samym podaniem smażymy, co zajmuje nie więcej niż pięć minut!

Zdjęcie - Krewetki marynowane w whisky - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Krewetki marynowane w whisky - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Marynata, jaką dziś polecam, jest  bardzo aromatyczna- to imbir, trochę czosnku i oczywiście gwiazda wieczoru- whisky, która nada krewetkom lekko słodkawą nutę i sprawi, że będą naprawdę pyszne- takie w sam raz na Sylwestra!:)

Zdjęcie - Krewetki marynowane w whisky - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Krewetki marynowane w whisky - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Krewetki marynowane w whisky - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • krewetki - ok. 250 g
  • whiskey - 1 łyżka
  • sos sojowy jasny - 1 łyżeczka
  • miód - 1 łyżeczka
  • oliwa - 1 łyżeczka
  • czosnek - 1 ząbek
  • imbir świeży - ok. 3 cm kawałek
Sposób przygotowania

Imbir pokrój w plasterki, włóż do miseczki razem z lekko rozgniecionym ząbkiem czosnku, miodem, sosem sojowym, oliwą i whisky. Wymieszaj. Dodaj krewetki i zostaw na minimum pół godziny w lodówce.

Po tym czasie nabij krewetki na patyczki do szaszłyków (jeśli chcesz ułatwić Gościom życie, usuń od razu ogonki). Na patelnię wlej kroplę oliwy i usmaż krewetki (niezbyt dług, aby nie były gumowate!). Pod koniec smażenia wlej na patelnię marynatę bez imbiru i czosnku) i smaż krótko na dużym ogniu, aby zgęstniała). Krewetki podawaj od razu, najlepiej na ciepło, ozdobione listkami pietruszki/kolendry.

Przepisy z tych kategorii

Czosnkowe krewetki w wolnowarze
1

Czosnkowe krewetki w wolnowarz…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Pikantne krewetki na grzankach
8

Pikantne krewetki na grzankach

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

Kruche babeczki z pastą serowo-brokułową

Kruche babeczki z pastą serowo…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami i mozzarellą
1

Ślimaczki z ciasta francuskieg…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Koreczki z buraka i sera pleśniowego z rozmarynem

Koreczki z buraka i sera pleśn…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Śledzie w sosie tatarskim
1

Śledzie w sosie tatarskim

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Gołąbki ziemniaczane

Gołąbki ziemniaczane

figmara figmara
figowe smaki

Minestrone z dynią i kaszą frikeh

Minestrone z dynią i kaszą fri…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Rodzina Rudolfów czyli świąteczne brownie
1

Rodzina Rudolfów czyli świątec…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Piernikowe sernikobrownie

Piernikowe sernikobrownie

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kompot z suszu
1

Kompot z suszu

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami i mozzarellą
1

Ślimaczki z ciasta francuskieg…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim