Krewetki marynowane w whisky

Kolejna propozycja na przyjęciowy „finger food” czyli przekąskę, do jedzenia której nie potrzebujemy sztućców. W takiej sytuacji wspaniale sprawdzają się wszelkie „szaszłyczki” czyli wszystko to, co nabite na szpadkę ułatwia nam konsumpcję na przyjęciu :)

Zdjęcie - Krewetki marynowane w whisky - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Krewetki marynowane w whisky - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z takimi krewetkami ta naprawdę żadna praca! W miseczce przygotowujemy marynatę, wkładamy do niej krewetki, a przed samym podaniem smażymy, co zajmuje nie więcej niż pięć minut!

Zdjęcie - Krewetki marynowane w whisky - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Krewetki marynowane w whisky - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Marynata, jaką dziś polecam, jest  bardzo aromatyczna- to imbir, trochę czosnku i oczywiście gwiazda wieczoru- whisky, która nada krewetkom lekko słodkawą nutę i sprawi, że będą naprawdę pyszne- takie w sam raz na Sylwestra!:)

Zdjęcie - Krewetki marynowane w whisky - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Krewetki marynowane w whisky - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Krewetki marynowane w whisky - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • krewetki - ok. 250 g
  • whiskey - 1 łyżka
  • sos sojowy jasny - 1 łyżeczka
  • miód - 1 łyżeczka
  • oliwa - 1 łyżeczka
  • czosnek - 1 ząbek
  • imbir świeży - ok. 3 cm kawałek
Sposób przygotowania

Imbir pokrój w plasterki, włóż do miseczki razem z lekko rozgniecionym ząbkiem czosnku, miodem, sosem sojowym, oliwą i whisky. Wymieszaj. Dodaj krewetki i zostaw na minimum pół godziny w lodówce.

Po tym czasie nabij krewetki na patyczki do szaszłyków (jeśli chcesz ułatwić Gościom życie, usuń od razu ogonki). Na patelnię wlej kroplę oliwy i usmaż krewetki (niezbyt dług, aby nie były gumowate!). Pod koniec smażenia wlej na patelnię marynatę bez imbiru i czosnku) i smaż krótko na dużym ogniu, aby zgęstniała). Krewetki podawaj od razu, najlepiej na ciepło, ozdobione listkami pietruszki/kolendry.

Przepisy z tych kategorii

Czosnkowe krewetki w wolnowarze
1

Czosnkowe krewetki w wolnowarz…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Pikantne krewetki na grzankach
8

Pikantne krewetki na grzankach

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

Męskie gotowanie w cieniu Benbulbena: Makaron nerelli z małżami cockles i pomidorami
1

Męskie gotowanie w cieniu Benb…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Smażony ryż à la paella z chorizo i owocami morza

Smażony ryż à la paella z chor…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Błyskawiczny koktajl z moreli i banana + film

Błyskawiczny koktajl z moreli…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Bezglutenowe spaghetti cukiniowe z krewetkami i cykorią

Bezglutenowe spaghetti cukinio…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Przepisy z tych kategorii

Kiszone marchewki z wędzoną papryką i chili
1

Kiszone marchewki z wędzoną pa…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Szparagi z burratą i migdałami podane z czosnkową oliwą
1

Szparagi z burratą i migdałami…

food² food²
Food Square

Wytrawne babeczki z brokułem i fetą
2

Wytrawne babeczki z brokułem i…

figmara figmara
figowe smaki

Grzanka ze szparagami, mozzarellą i szynką parmeńską
1

Grzanka ze szparagami, mozzare…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Burek, börek, byrek, bureki - przekąska z serem feta i botwiną
1

Burek, börek, byrek, bureki -…

food² food²
Food Square

Krakersy amarantusowe

Krakersy amarantusowe

Tyna Tyna
In cooking we trust