Sałatka z ogórkiem i krewetkami według Gordona Ramsaya
 
             
 
 Książka "Gordon Ramsay's Ultimate Home Cooking" należy chyba do moich ulubionych z liczącej kilkadziesiąt tytułów kolekcji. Za każdym razem, gdy ją przeglądam, znajduję jakiś interesujący i apetyczny przepis. Tym razem wybrałam sałatkę z sałaty rzymskiej, ogórka i krewetek, z azjatyckim jogurtowym dressingiem. Gordon Ramsay nie zawiódł, danie okazało się odświeżające, lekkie i pyszne. 
 Sałatka z ogórkiem i krewetkami
 - 200g krewetek
 - 1/2 dużego ogórka
 - 1 niewielka sałata rzymska
 dressing:
 - 2 łyżki jogurtu naturalnego
 - 1/2 łyżki sosu rybnego
 - 1 łyżka słodkiego sosu chili
 - skórka i sok z 1/2 limonki
 - 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
 
 1) Krewetki rozmrozić, obrać, posypać świeżo mielonym pieprzem i szczyptą soli, usmażyć i odstawić.
 2) Ogórka obrać, pozbawić pestek i pokroić w plastry.
 3) Wymieszać z podartą sałatą i połową dressingu.
 4) Przełożyć warzywa na talerz, na wierzchu ułożyć krewetki i polać resztą dressingu.
 
 Czas przygotowania: 1/2 godziny
 Liczba porcji: 2
 Kaloryczność jednej porcji: 160 kcal
 
            