Sałatka z ogórkiem i krewetkami według Gordona Ramsaya
Książka "Gordon Ramsay's Ultimate Home Cooking" należy chyba do moich ulubionych z liczącej kilkadziesiąt tytułów kolekcji. Za każdym razem, gdy ją przeglądam, znajduję jakiś interesujący i apetyczny przepis. Tym razem wybrałam sałatkę z sałaty rzymskiej, ogórka i krewetek, z azjatyckim jogurtowym dressingiem. Gordon Ramsay nie zawiódł, danie okazało się odświeżające, lekkie i pyszne.
Sałatka z ogórkiem i krewetkami
- 200g krewetek
- 1/2 dużego ogórka
- 1 niewielka sałata rzymska
dressing:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka słodkiego sosu chili
- skórka i sok z 1/2 limonki
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
1) Krewetki rozmrozić, obrać, posypać świeżo mielonym pieprzem i szczyptą soli, usmażyć i odstawić.
2) Ogórka obrać, pozbawić pestek i pokroić w plastry.
3) Wymieszać z podartą sałatą i połową dressingu.
4) Przełożyć warzywa na talerz, na wierzchu ułożyć krewetki i polać resztą dressingu.
Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 160 kcal