Koktajl krewetkowy
Szybka do zrobienia, smaczna i efektowna przystawka. Pierwszy raz jadłam podobny koktajl wiele lat temu, gdzieś na greckiej wyspie. Zapadł mi w pamięć, gdyż był to mój pierwszy wyjazd w ciepłe rejony i pierwsza taka rozpusta jedzeniowa ;) Krewetki podane były w dużej muszli! Dzisiaj może nie wpadłabym już w taki zachwyt, ale krewetkowy koktajl zawsze z dużym sentymentem wspominam. I od czasu do czasu robię.
Składniki ( 2 duże lub 4 małe porcje)
ok 200 g koktajlowych krewetek ( gotowanych, obranych)
1/2 awokado
2 liście sałaty
płatki papryki
garść świeżej kolendry
sok z cytryny
sos:
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka sosu Worcestershire
1/2 łyżeczki harissy
sól, pieprz
Przygotowanie:
Krewetki rozmrozić, najlepiej w lodówce, po rozmrożeniu osuszyć ręcznikiem papierowym, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać składniki sosu. Doprawić do smaku. Z awokado usunąć skórę, pokroić na cienkie plastry, skropić cytryną. Odłożyć 1/4 krewetek, pozostałe wymieszać z sosem. W naczynkach lub kielichach przygotować przystawki. Z boku ułożyć liść sałaty, obok plastry awokado, ułożyć krewetki wymieszane z sosem, posypać krewetkami bez sosu, płatkami papryki, kolendrą. Przed podaniem dobrze schłodzić w lodówce.Smacznego !