Chleb dyniowy na drożdżach z pestkami
Zapraszam na bardzo smaczny,mięciutki w pięknym,intensywnym pomarańczowym kolorze chlebek dyniowy.Miłośnicy domowego pieczenia chleba i dynii nie powinni obojętnie przejść obok tego przepisu.Chlebek jest bardzo łatwy,pięknie się formuje i bardzo szybko rośnie,ponieważ został upieczony na drożdżach.Wybornie smakuje również z wytrawnymi dodatkami.Polecam!
Składniki na 1 bochenek:
średnia dynia Hokkaido (300 g puree)
450 g mąki orkiszowej 700
50 g mąki kukurydzianej
2 łyżeczki soli
3 łyżeczki suchych drożdży
3 łyżki oleju z dynii
50-100 ml wody
50 g pestek z dynii
Wykonanie:
- Dynie umyć,pokroić,pozbawić pestek,pokroić na mniejsze kawałki i przygotować puree.Można to uczynić na 2 sposoby.Upiec w piekarniku - 200`C przez około 15 minut lub pokroić w drobna kostkę,zalać 50 ml wody i dusić do miękkości około 10/15 minut.Ostudzić i zblendować na gładką masę
- z mąki orkiszowej,kukurydzianej,soli,oleju i dyniowego puree zagnieść ciasto ,ewentualnie dodać wodę.Wodę dodawać stopniowo.Trzeba pamiętać,że dodatek puree z dynii samo w sobie zawiera sporo wody i bardzo rozrzedza ciasto.Wmieszać do ciasta pestki z dynii.Przykryć i pozostawić na 40 minut do wyrośnięcia
- ponownie zagnieść ciasto ,uformować okrągły bochenek i ułożyć w koszyczku do wyrastania,złączeniem do góry.Przykryć i odstawić do ponownego wyrastania
- wyrośnięty ,odwrócony bochenek wyłożyć na gorący kamień lub blachę,naciąć promieniście,spryskać wodą i posypać pestkami z dynii
- wstawić do nagrzanego piekarnika do 230`C i piec 10 minut.Następnie zmniejszyć temeraturę do 200`C i piec kolejne 30/35 minut.Upieczony chlebek postukany od spodu wyda gLuchy dźwięk
- studzić na kratce
źródło:ulotka reklamowa dm