Chleb dyniowy

Chleb dyniowy

Zdjęcie - Chleb dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak zobaczyłam ten chleb dyniowy u Wisły to wiedziałam, że będę musiała go zrobić ;-) I zrobiłam…. I oczywiście się nie zawiodłam…. Chleb smakuje i wygląda obłędnie :)! Ja użyłam do jego przygotowania puree z dyni piżmowej butternut. Jednak kolor chleba pewnie będzie zmieniał intensywność w zależności od tego, z jakiej dyni zrobimy puree. Troszkę oszpeciłam ten chleb, kiedy go nacinałam… jakoś nie mam odpowiednio ostrego noża do takich prac. Ale to nic… chleb naprawdę smakuje wspaniale, do tego ma – dzięki dyni – wilgotny miękisz i dłużej pozostaje świeży! Musicie koniecznie go zrobić :)!

Chleb dyniowy na zakwasie

Zaczyn:

  • 40 g zakwasu (dałam żytni)
  • 200 g mąki chlebowej
  • 150 g wody

Składniki zmieszać i zostawić na 10-12 godzin do wyrośnięcia.

Ciasto:

  • cały zaczyn
  • 275 g wody
  • 425 g upieczonej, przetartej dyni
  • 700 g mąki chlebowej
  • 19 g soli
  • 100 g pestek dyni

Zaczyn:

Zdjęcie - Chleb dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto:

Wymieszać zaczyn z wodą i przecierem z dyni. Dodać mąkę i wymieszać ciasto. Zostawić ciasto na 30 minut do autolizy (w tym czasie mąka całkowicie wchłonie wodę i zawiąże sie gluten) Następnie dodać sól i pestki i wyrabiać robotem około 8 minut lub ręcznie dłużej. Włożyć do naoliwionej miski i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 2 godziny. W czasie wyrastania odgazować dwukrotnie ciasto delikatnie je składając.

Zdjęcie - Chleb dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uformować delikatnie bochenek i włożyć do wysypanego mąką koszyczka (lub jak ja, na wysypaną mąką ściereczkę włożoną do dużego glinianego naczynia) Zostawić do wyrośnięcia na dwie godziny w temperaturze pokojowej a następnie włożyć na 6-8 godzin do lodówki (zawinęłam naczynie z ciastem w reklamówkę żeby nie wysychało). Wyjąć z lodówki i zostawić w temperaturze pokojowej na około 2-3 godzin.

Zdjęcie - Chleb dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bochenek przełożyć na łopatę, naciąć i wyłożyć na gorący kamień/nagrzaną blaszkę. Piec 10 minut z parą w temperaturze 240 stopni i potem jeszcze bez pary 25 minut w temperaturze 220 stopni.

Smacznego :-)

Zdjęcie - Chleb dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis zgłoszony do akcji Festiwal Dyni 2014

Zdjęcie - Chleb dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj / Zapisz jako PDF

Kategorie przepisów