Makowiec japoński
![Makowiec japoński](/obrazek/duze/makowiec-japonski-304955.jpeg)
To ciasto makowe smakuje obłędnie. Nie ma spodu ani wierzchu – wyłącznie masa makowa. Jest wilgotne dzięki jabłkom, swoją słodycz zawdzięcza kilku łyżkom miodu i rodzynkom, a cukier puder posypany na wierzchu tworzy śnieżną kołderkę. A dlaczego makowiec japoński na polską Wigilię? A dlatego, że jest doskonały i inny od klasycznych zawijańców z ciastem drożdżowym. Krótko mówiąc: wyjątkowy świąteczny makowiec w nowoczesnym wydaniu. Niech to będzie deser numer 1 na Waszą Wigilię.
- 300g maku suchego
- 100g margaryny Palma z Kruszwicy
- ½ szklanki cukru
- 4 łyżki miodu
- 5 jajek
- 6 łyżek kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 starte jabłka
- 1 szklanka rodzynek
- szczypta soli
Mak zalewam zimną wodą, gotuję przez 15 minut. Nadmiar wody odparowuję lub odsączam na sitku. Mak mielę dwukrotnie w maszynce do mięsa przez najdrobniejsze sitko.
Miękką margarynę ucieram z cukrem na puszystą masę. Dodaję stopniowo jajka i miód, mieszam do połączenia składników.
Do maku dodaję masę jajeczną, kaszę manną, proszek do pieczenia, jabłka, rodzynki i sól.
Mieszam do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto przelewam do tortownicy (o średnicy 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekę przez 60 minut w 180oC. Studzę stopniowo przy uchylonych drzwiach piekarnika.
![Zdjęcie: Makowiec japoński Zdjęcie - Makowiec japoński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/304954.jpeg)