Carpaccio z buraków z kozim serem
Buraki zazwyczaj lądują w barszczu, a tym razem elegancko prezentują się na talerzu. W towarzystwie pikantnej rukoli i wyrazistego koziego sera. Piękna sałatka lub jak kto woli elegancka przystawka. Modne czy niemodne – nieważne – to jest naprawdę pyszne i bardzo zdrowe. Niech buraki zagoszczą na stałe na naszych stołach. Będą idealnie pasowały po wigilijnym barszczu.
Carpaccio z buraków z kozim serem składniki:- 2 buraki
- 80g koziego sera
- garść rukoli
- 2 łyżki sosu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Piekarnik rozgrzewam do 200oC.
Buraki owijam folią aluminiowa i piekę przez 60 minut.
Ostudzone buraki obieram i kroję cieniutko w plasterki (ostrym nożem, mandoliną).
Układam na talerzu, układam rukolę, posypuję kruszonym serem kozim, doprawiam solą i pieprzem, polewam sosem balsamicznym wymieszanym z oliwą.