Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką

Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką

Niewiele się pomylę, jeśli napiszę, że przygotowanie tego ciasta zajmuje jakieś 5 minut, serio. Najbardziej czasochłonne jest obranie kilku śliwek, oto cała filozofia.

Zdjęcie - Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wierzch placka, jak w typowym jesiennym cieście z owocami, wieńczy kruszonka. Moją przygotowałam z użyciem płatków owsianych i kilku łyżek prażonej pszenicy, żeby fajnie chrupała pod zębami.

Zdjęcie - Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość cukru dodanego do owoców uzależnijcie od słodyczy śliwek. Moje były kwaśne jak cytryny :)

Zdjęcie - Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką

Agata, 20 października 2014

Zdjęcie - Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

W misce połącz suche składniki- mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i przyprawy (cynamon oraz goździki).

W drugiej- mokre- jajko, mleko i olej. Wlej je do "suchych" i wymieszaj np. silikonową łopatką. Ciasto wyłóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 20 cm średnicy).

Śliwki wypestkuj, wymieszaj z cukrem i cynamonem. Ułóż na wierzchu ciasta.

Masło rozetrzyj palcami z mąką, cukrem, solą i płatkami owsianymi, aby powstała kruszonka. Posyp nią i prażona pszenicą owoce.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC, piecz ok. 40 minut.

Kategorie przepisów