Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką
Niewiele się pomylę, jeśli napiszę, że przygotowanie tego ciasta zajmuje jakieś 5 minut, serio. Najbardziej czasochłonne jest obranie kilku śliwek, oto cała filozofia.
Wierzch placka, jak w typowym jesiennym cieście z owocami, wieńczy kruszonka. Moją przygotowałam z użyciem płatków owsianych i kilku łyżek prażonej pszenicy, żeby fajnie chrupała pod zębami.
Ilość cukru dodanego do owoców uzależnijcie od słodyczy śliwek. Moje były kwaśne jak cytryny :)
Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką Składniki
- mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- cynamon - szczypta
- goździki mielone - szczypta
- jajko - 1 szt
- mleko - 2/3 szklanki
- cukier - 1 szklanka
- olej - 4 łyżki
- kruszonka
- mąka pszenna - 1/4 szklanki
- cukier - 1 łyżka
- płatki owsiane - 2 łyżki
- masło - 20 g, zimne
- sól - szczypta
- pszenica prażona - ok. 3 łyżek
- owoce
- śliwki - ok. 10 szt
- cukier brązowy - ok. 3 łyżek
- cynamon - szczypta
W misce połącz suche składniki- mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i przyprawy (cynamon oraz goździki).
W drugiej- mokre- jajko, mleko i olej. Wlej je do "suchych" i wymieszaj np. silikonową łopatką. Ciasto wyłóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 20 cm średnicy).
Śliwki wypestkuj, wymieszaj z cukrem i cynamonem. Ułóż na wierzchu ciasta.
Masło rozetrzyj palcami z mąką, cukrem, solą i płatkami owsianymi, aby powstała kruszonka. Posyp nią i prażona pszenicą owoce.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC, piecz ok. 40 minut.