Zupa z pieczonych warzyw

Zupa z pieczonych warzyw

Sycąca i rozgrzewająca. Zupa pachnąca jesienią: mglistymi porankami, liśćmi, ogniskiem. Dzięki pieczonym warzywom – niepowtarzalna w smaku i aromatyczna jak żadna inna. Przyznam, że nie przypominam sobie, bym kiedykolwiek jadła zupę, która miałaby tak paskudny kolor i była jednocześnie tak dobra ;)

Do wspólnego gotowania rozgrzewających, jesiennych zup dołączyli także Gin, Zuzia, Martynosia, Bartoldzik, Mopsik i Zuzia - koniecznie zobaczcie także ich propozycje :)

Zdjęcie - Zupa z pieczonych warzyw - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
ZUPA Z PIECZONYCH WARZYW
(4 porcje)
2 cebule,
2 niewielkie cukinie,
3 marchewki,
3 duże ziemniaki,
4 ząbki czosnku,
1 łyżka posiekanych suszonych pomidorów w oleju,
2-3 łyżki oliwy (lub oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami),
3 szklanki lekkiego bulionu warzywnego lub wody,
2 gałązki rozmarynu,
szczypta tymianku,
sól morska,
świeżo mielony pieprz

dodatkowo:
bagietka lub ciabatta,
miękkie masło


Cebule, marchew i ziemniaki obrać. Wszystkie warzywa łącznie z cukinią pokroić w grubą kostkę (może być byle jak). Włożyć do miski, oprószyć solą, pieprzem i igiełkami rozmarynu. Skropić oliwą i wymieszać. Wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez około 40-45 minut, aż warzywa zaczną się rumienić. Od czasu do czasu przemieszać. Na mniej więcej 10 minut przed końcem pieczenia wrzucić obrane ząbki czosnku.
Blachę z upieczonymi warzywami wyjąć. Odłożyć 1 ząbek czosnku i 3-4 łyżki upieczonych warzyw. Pozostałe warzywa i czosnek przełożyć do garnka i zalać bulionem/wodą. Dodać suszone pomidory i szczyptę tymianku. Gotować około 5-7 minut, zdjąć z ognia i zmiksować. Jeśli zupa jest za gęsta, dolać trochę wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
W tym czasie bagietkę pokroić na kromki i zrumienić w gorącym piekarniku. Odłożony ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i wymieszać z masłem. Doprawić odrobiną soli i wymieszać.
Zupę rozlać do miseczek, na wierzchu układając odłożone upieczone warzywa.
Podawać z grzankami posmarowanymi masłem czosnkowym.


(zainspirowane przepisem z magazynu "To jest pyszne" 2/2012 z moimi zmianami)

Kategorie przepisów