Barszcz czerwony z suszoną śliwką
Barszcz czerwony bardzo lubię. Z wigilijnego jedzenia jest dla mnie najważniejszy ale gotuje go często także na codzień. Na nadchodzące święta proponuję wersję z suszoną śliwką. Bardzo mi posmakował taki barszcz i polecam go każdemu, kto waha się czy spróbować.
Składniki:
- kilka suszonych śliwek
- 4 buraczki
- ok.1,5 l bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- suszony majeranek
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 3-4 goździki
- 2 łyżki miodu
- sok z 1 cytryny (można zastąpić octem)
- kilka ziarenek pieprzu czarnego
- sól
Buraki zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę. Śliwki, miód, goździki i bulion zalać wodą, Zagotować, dodać buraki Do bulionu dodać buraki, zioła i przyprawy. Całość gotować ok. 20-30 min.Przecedzić, dodać sok z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego:)