Barszcz czerwony z suszoną śliwką

Barszcz czerwony  bardzo lubię. Z wigilijnego jedzenia jest dla mnie najważniejszy ale gotuje go często także na codzień. Na nadchodzące święta proponuję wersję z suszoną śliwką. Bardzo mi posmakował taki barszcz i polecam go każdemu, kto waha się czy spróbować.

Zdjęcie - Barszcz czerwony z suszoną śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • kilka suszonych śliwek
  • 4 buraczki
  • ok.1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • suszony majeranek
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 3-4 goździki
  • 2 łyżki miodu
  • sok z 1 cytryny (można zastąpić octem)
  • kilka  ziarenek pieprzu czarnego
  • sól

Buraki zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę. Śliwki, miód, goździki i bulion zalać wodą, Zagotować, dodać buraki Do bulionu dodać buraki, zioła i przyprawy. Całość gotować ok. 20-30 min.Przecedzić, dodać sok z cytryny,  doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Barszcz wigilijny ze świeżych buraków
1

Barszcz wigilijny ze świeżych…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie z uszkami
4

Wigilijny barszcz czerwony na…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Krem z buraków z chrzanowymi kluseczkami

Krem z buraków z chrzanowymi k…

A'la kuchnia A'la kuchnia
A'LA KUCHNIA BLOG

Barszcz czerwony, czysty na wędzonce

Barszcz czerwony, czysty na wę…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Barszcz czerwony
2

Barszcz czerwony

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Barszcz czerwony prosty jak.. barszcz (bez zakwasu)
2

Barszcz czerwony prosty jak..…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z pieczonych marchewek i winogron
1

Sałatka z pieczonych marchewek…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Suflet  czekoladowy

Suflet czekoladowy

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Pokusa janssona - szwedzka zapiekanka ziemniaczana

Pokusa janssona - szwedzka zap…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Gofry pizzowe z kurczakiem, serem i kukurydzą

Gofry pizzowe z kurczakiem, se…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Sałatka z brukselką, parmezanem i pomidorami, z oliwą o octem balsamicznym
2

Sałatka z brukselką, parmezane…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Far breton
1

Far breton

Tyna Tyna
In cooking we trust