Sałatka świąteczna jajeczno-pieczarkowa jest przygotowywana w moim domu od lat. Bardzo wpisuje się w klimat Świąt Wielkanocnych dzięki jajkom, które są jednym z dwóch głównych składników sałatki. Podsmażane na maśle pieczarki, chrupiące korniszony i pachnąca natka pietruszki to składniki idealne łączące się z jajkami. T
Schab ten nie wymaga prawie żadnego nakładu pracy, właściwie robi się sam. Gotuje się go dwa razy po 5 minut, stąd nazwa „schab 5-minutowy”, choć spotkać go można również pod nazwą „schab 10-minutowy”. Tyle czasu + stygnięcie w zalewie naprawdę wystarczy, by mięso było ugotowane, a jednocześnie miękkie i bardzo soczyste. Zdecydowanie warto zrobić!
Zachwycilam sie ciastem sypanym i juz spieszę,by wykorzystać je w kolejnym moim przepisie na wyjątkowe ciasto,z udzialem sera,jablek i bananów. Nazwę proszę potraktowac nieco z przymróżeniem oka,natomiast ciasto,uważam za jedno z najlepszych pieczonych przeze mnie .
Kremówka, to ciasto,z naszego dzieciństwa, obok którego żadne z nas nie jest w stanie przejść obojętnie. Ze stołu znika jako pierwsza, w mgnieniu oka i wcale nie dziwię się Janowi Pawłowi II, że tak ją sobie ukochał. My też ją uwielbiamy. To wyjątkowe ciasto, które zawsze smakuje wybornie!
Miksujemy ze sobą wszystkie składniki, konsystencję regulujemy wodą. na koniec doprawiamy solą. świetna pasta do makaronów, grissini albo do bruschetty, bardzo aromatyczna!!
Rabarbar to dzieciństwo, to kwaśna pychota maczana w cukrze świeżo zerwana z ogrodu! Najlepszy kompot robi moja Mama, ale ten mój też niczego sobie - żartuję, jest pyszny, zupełnie inny, bo podkręcony kilkoma dodatkowymi smakami!
Tan wpis miał pojawić się już wczoraj, by na słodko rozpocząć majówkę. Niestety problemy techniczne sprawiły, że dopiero dziś przychodzę do Was z ciastem. Swoją drogą bardzo dobrym ciastem, prostym, a smacznym, wilgotnym i owocowym.
Sukcesem w dzisiejszych czasach dobrego rosołu jest cierpliwość i czas, wystarczy poświęcić na jego przygotowanie kilkanaście minut, żeby on odpłacił nam smakiem, aromatem, esencjonalnością.
Przepis, który znajdziecie poniżej spotkaliśmy kiedyś na stronach Sarah Carey. Pewnie większości nie trzeba jej przedstawiać, ale jeśli ktoś nie zna, to najkrócej można jej przepisy scharakteryzować, mówiąc że gotuje pysznie i banalnie prosto. Minimalna ilość składników, maksymalna prostota wykonania, rewelacyjny efekt końcowy. No i czego chcieć więcej?
Dziś premiera!
Dziś domowe nuggetsy z sosem koperkowym (w wersji dla dorosłych czosnkowo-koperkowym). Dzieci uwielbiają chrupiące kurczaczki, więc przyrządźmy je zdrowiej niż na rozgrzanym oleju smażąc- poprostu upieczmy je!
Wystarczy kilkanaście minut, by przygotować mój ulubiony dodatek do wszelkich kiełbasek i steków- słodko pikantny ketchup, pachnący korzeniami. Zdziwicie się, jak łatwo przygotować domowy sos BBQ!