Sałatka świąteczna jajeczno-pieczarkowa
Sałatka świąteczna jajeczno-pieczarkowa jest przygotowywana w moim domu od lat. Bardzo wpisuje się w klimat Świąt Wielkanocnych dzięki jajkom, które są jednym z dwóch głównych składników sałatki. Podsmażane na maśle pieczarki, chrupiące korniszony i pachnąca natka pietruszki to składniki idealne łączące się z jajkami. To już ostatni przepis przed Świętami i kilkudniową przerwą…. dlatego
Chciałabym Wszystkim Czytelnikom bloga, a także zaprzyjaźnionym Blogerkom i Blogerom życzyć Zdrowych i Spokojnych Świąt Wielkanocnych spędzanych w spokojnej rodzinnej atmosferze!
Pozdrawiamy
Dorota i Marek
Składniki:
- 0,5 kg pieczarek
- 7-8 jajek
- puszka groszku
- kilka korniszonów
- pęczek natki pietruszki
- kilka łyżek majonezu
- 2-3 łyżki masła do smażenia
- sól, pieprz
1. Oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle na złoty kolor. Odsączyć i ostudzić.
2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę.
3. Natkę opłukać i drobno posiekać.
4. Do ostudzonych pieczarek dodać pokrojone jajka, pokrojone w kostkę korniszony, posiekaną natkę i odsączony groszek.
Dodać majonez i doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego :-)
Drukuj / PDF