Domowy ketchup BBQ
Maj. Grille odpalone, leżakuje w marynacie. Nie zostaje więc nic innego jak modły o dobrą pogodę i przygotowanie dodatków na piknikowy obiad idealny!
Wystarczy kilkanaście minut, by przygotować mój ulubiony dodatek do wszelkich kiełbasek i steków- słodko pikantny ketchup, pachnący korzeniami. Zdziwicie się, jak łatwo przygotować domowy sos BBQ!
Domowy ketchup BBQ Składniki- puszka siekanych pomidorów - 1 szt
- cebula - 1 szt
- czosnek - 1 ząbek
- oliwa - 2 łyżki
- ziele angielskie - 3 ziarna
- goździki - 2 szt
- kolendra - 1/4 łyżeczki (ziarna lub mielona)
- liśc laurowy - 2 szt
- śliwki suszone - 4 sztuki
- cukier dark muscavado - 1 łyżka
- ocet balsamiczny - 3 łyżki
- sól, pieprz - do smaku
Na oliwie zeszklij posiekaną cebulę i czosnek, dodaj wszystkie przyprawy.
Smaż 30 sekund, po czym dodaj pomidory, śliwki, ocet i cukier. Gotuj ma małym ogniu, aż sos zgęstnieje (ok. 20 minut), przypraw do smaku. Wyjmij liście laurowe, całość zmiksuj na gładki sos.
Gdyby sos po zmiksowaniu okazał się zbyt rzadki, gotuj go jeszcze chwilę, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.