Tort jest naprawdę szybki w przygotowaniu. Wystarczy upiec biszkopt a przygotowanie kremu zajmuje 3 minuty. Tort w smaku jest bardzo czekoladowy a krem nadaje mu tylko lekkości. Mam nadzieję, że dacie się skusić… :-)
Tiramisu – chyba każdemu z nas kojarzy się z Włochami … gorącym słońcem i ulubionym deserem zakochanych.
Dziś mam dla Was przepis na Tiramisu , ale w troszkę innej postaci.
A mianowicie baba!
Przygotowane w te sposób smakuje obłędnie , ale i wygląda przepięknie!
Zachwyci nie tylko zakochanych!
Co tu dużo pisać - po prostu przepyszne ciasto! Fanom kokosowo-czekoladowego batonika (i nie tylko) na pewno przypadnie do gustu. Puszysty, nasączony likierem kokosowym biszkopt w połączeniu z rozpływającą się w ustach masą kokosową
Ropa vieja to potrawa wywodząca się z kuchni Wysp Kanaryjskich, ale popularna jest również w Meksyku, na Kubie i Dominikanie, oczywiście z pewnymi różnicami. Bez względu jednak na kraj, w którym jest podawany, istota dania jest taka sama: mięso gotuje się tak długo, aż będzie z łatwością rozdzielało się na włókna.
To ciasto jest zdecydowanie warte powtórzenia, choć jest cięższe i bardziej wilgotne niż moje ulubione ciasto marchewkowe. Jeśli jeszcze nie robiliście ciasta marchewkowego to zdecydowanie musicie to nadrobić!
Dzisiaj, proponuję prostą, szybką, niezwykle aromatyczną, pyszną, iście letnią tartę ze szparagami. Trochę rustykalna, ładna dla oka, dopieści przy tym każde podniebienie:)
Dzisiaj jednak chciałabym się z Wami podzielić przepisem na sernik na zimno z truskawkami. Oczywiście w trakcie robienia sernika zmieniłam pierwotny pomysł i zamiast zmiksować truskawki i dodać je do masy tym razem dodałam je w całości… Zmiksuję je następnym razem :-) Sernik wyszedł bardzo lekki i nie za słodki. Można oczywiście zwiększyć ilość cukru, jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta.
Raz w roku jest taki dzień, Kiedy wspomnienie dzieciństwa, Powraca do nas jak cień! W tym dniu, każdy z nas, Chciałby znów się dzieckiem stać, Choć na krótki czas! Bo przecież w każdym z nas, Bo przecież w każdej, dorosłej osobie. Zarówno we mnie, Jak i w tobie. Cząstka dziecka nadal tkwi!
Mimo dużej ilości owoców, ciasto pozostaje kruche także na drugi dzień. Gorąco polecam! Na taką pogodę, można się nawet skusić na wersję podania z lodami :)
Jak wiecie bardzo lubię ciasta budyniowe.
Z owocami … z galaretką … wykorzystując do nich świeże sezonowe owoce.
Dziś mam dla Was przepis na budyniowe z brzoskwiniami i galaretką.
Delikatne , mięciutkie …. jest świetnym pomysłem na poobiedni deser.
Polecam!