Tradycyjna karpatka – przepis.

Tradycyjna karpatka – przepis.

Karpatka to jedno z tych ciast, które zna i lubi się od lat. Pyszne, ciągnące się ciasto parzone i budyniowy, puszysty krem o waniliowym smaku, z którego pochodzi niemal cała słodycz ciasta. Sprawdza się w każdej sytuacji i zawsze udaje.

Zdjęcie - Tradycyjna karpatka – przepis. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Niemal połowa roku przeleciała niepostrzeżenie. W tym roku stało się to jeszcze szybciej niż zazwyczaj. Wiosna zakwitła majem, pachną bzy i konwalie, a trawa jest bardziej zielona niż kiedykolwiek. Jedne dzieci idą do pierwszej komunii, inne wylegają na place zabaw, by w ciepłych promieniach słońca zawierać swoje pierwsze przyjaźnie, przeżywać pierwsze rozterki i kłótnie.

Dziś nikt nie krzyczy: „zakochana para Jacek i Barbara…” ani „Ula brzydula”

„A ty minimini oglądasz” i „A ty masz telefon bez androida” – niemal wbiło mnie w ziemię…

Karpatka na szczęście jest wciąż tak samo smaczna. Niezmiennie od lat…

Składniki:

25x35cm

kcal:5783 B:123 W:502 T:361 (1 porcja zawiera około: 360kcal)

  • 250g mąki pszennej tortowej – 1,5 szklanki
  • 350g mleka – 1,5 szklanki
  • 150g masła
  • szczypta soli
  • 6 dużych jajek

krem:

  • 1l mleka
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek mąki krupczatki
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki cukru waniliowego
  • 200g miękkiego masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mleko z masłem i solą zagotuj w garnku.
  • Do wrzącego płynu dodaj jednym ruchem przesianą mąkę i energicznie mieszaj do połączenia się składników.
  • Gotuj jeszcze chwilę mieszając, aż masa stanie się gładka, szklista i zacznie odstawać od ścianek naczynia.
  • Ostudź.
  • Do ostudzonej masy dodawaj po jednym jajku miksując za każdym razem do połączenia składników.
  • Tak przygotowane ciasto podziel na dwie części i rozłóż na blachy o wymiarach 25x35cm wyłożone papierem do pieczenia.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 25-30 minut na jasnozłoty kolor.
  • Ostudź na kratce.
  • Z pozostałego  mleka odlej 1/2 szklanki mleka. Pozostałe zagotuj.
  • Zimne mleko zmiksuj z mąką i żółtkami i dodaj stopniowo stale mieszając do gorącego.
  • Podgrzewaj przez kilka minut by pozbyć się posmaku surowej mąki oraz do zgęstnienia.
  • Odstaw pod przykryciem do całkowitego ostudzenia.
  • Miękkie masło zmiksuj, a następnie dodawaj stopniowo ostudzony budyń.
  • Gotowy krem przełóż na jedną warstwę ciasta i przykryj drugim płatem. Lekko dociśnij i oprósz cukrem pudrem.
  • Schłódź.

Smacznego!

Zdjęcie - Tradycyjna karpatka – przepis. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów