Kompot z rabarbaru idealny na każdą majówkę!

Kompot z rabarbaru idealny na każdą majówkę!
Rabarbar to dzieciństwo, to kwaśna pychota maczana w cukrze świeżo zerwana z ogrodu!
Najlepszy kompot robi moja Mama, ale ten mój też niczego sobie - żartuję, jest pyszny, zupełnie inny, bo podkręcony kilkoma dodatkowymi smakami!

Zdjęcie - Kompot z rabarbaru idealny na każdą majówkę! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zapraszam Was majową porą na rabarba-love orzeźwienie, idealne przez całe wakacje, bo na szczęście rabarbar można długo dostać na straganach, czy tak jak ja za wczasu zamrozić i cieszyć się nim przez całe lato.

Zdjęcie - Kompot z rabarbaru idealny na każdą majówkę! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 3 l kompotu:
  • 0,5 kg rabarbaru
  • 1 szklanka trzcinowego cukru
  • 2 l wody
  • sok z 1/4 cytryny
  • około 5 słodkich truskawek

Przygotowanie:
  • rabarbar umyć, pokroić na 2 cm kawałki, umieścić w garku z grubym dnem
  • zasypać cukrem i przesmażyć ale na dużym ogniu, ma się "prawie przypalać", przesmażać tak około 10 minut
  • zalać wodą i gotować na średnim ogniu 20 minut, po tym czasie dodać pokrojone w cieniutkie plasterki truskawki i gotować aż się rozpadną - oddadzą wtedy swoją słodych i kolor
  • doprawić sokiem z cytryny, który równocześnie zachowa świeży kolor, w razie potrzeby dosłodzić
Zdjęcie - Kompot z rabarbaru idealny na każdą majówkę! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zapraszam na inne pyszności z udziałem rabarbaru, jest jednym z moich ulubionych wiosennych warzyw:
konfitura z rabarbaru z imbirem i cytryną
konfitura z truskawek, rabarbaru i imbiru
konfitura z rabarbaru, mięty i rumu
konfitura z rabarbaru, truskawek i kardamonu
dżem z rabarbaru
kompot z rabarbaru
korzenna pasta z rabarbaru
tarta z rabarbarem i truskawkami
kruche z rabarbarem i migdałami
pleśniak z rabarbarem
czas na piknik, czyli paszteciki z konfuturą z rabarbaru

Zdjęcie - Kompot z rabarbaru idealny na każdą majówkę! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego ;)

Kategorie przepisów