Ciasto na majówkę

Ciasto na majówkę

Zdjęcie - Ciasto na majówkę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Tan wpis miał pojawić się już wczoraj, by na słodko rozpocząć majówkę. Niestety problemy techniczne sprawiły, że dopiero dziś przychodzę do Was z ciastem. Swoją drogą bardzo dobrym ciastem, prostym, a smacznym, wilgotnym i owocowym. Mój najukochańszy miesiąc w roku rozpoczął się dość miło, ale już dziś pogoda nas nie rozpieszcza, niestety. Zimno zatrzymało nas w domu, ale myślę, że mimo to spędzimy ten wolny od szkoły czas bardzo owocnie, czego i Wam życzę.
Zdjęcie - Ciasto na majówkę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jogurtowe ciasto z rabarbarem
składniki:

  • 300 g rabarbaru
  • 200 g truskawek
  • 175 g cukru
  • 175 g miękkiego masła
  • 275 g mąki
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • małe opakowanie proszku do pieczenia (15g)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub opakowanie cukru waniliowego

wykonanie: Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki i zasypujemy 1 łyżką cukru. Po wymieszaniu odstawiamy rabarbar na sitko zawieszone na miseczce na około godzinę by puścił sok. Miękkie masło miksujemy z pozostałym cukrem na miękką i pulchną masę. Dodajemy jajka, wanilię, jogurt i mąkę. Miksujemy. Ciasto przekładamy na tortownicę (26cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto układamy rabarbar oraz truskawki wcześniej umyte i osuszone. Owoce dociskamy. Ciasto pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 180°C

Kategorie przepisów