Na wysyp świeżych owoców trzeba jeszcze chwilkę poczekać, więc ratujemy się rabarbarem. Zresztą całkiem chętnie, bo całą rodziną, solidarnie, jesteśmy jego fanami.
Mam nadzieję, że Was nie zanudzimy, ale w najbliższym czasie, pojawią się na blogu co najmniej trzy przepisy na różne rabarbarowe desery :) Ot taki sezon... Przepis, który znajdziecie poniżej spotkaliśmy kiedyś na stronach Sarah Carey. Pewnie większości nie trzeba jej przedstawiać, ale jeśli ktoś nie zna, to najkrócej można jej przepisy scharakteryzować, mówiąc że gotuje pysznie i banalnie prosto. Minimalna ilość składników, maksymalna prostota wykonania, rewelacyjny efekt końcowy. No i czego chcieć więcej? Zwłaszcza jeśli to leniwy długi weekend i przy garach niekoniecznie stać się chce :)
Potrzebne będzie:
- 0,5 kg rabarbaru
- 2 łyżki wody
- 200 gramów cukru
- 750 ml. śmietany 30%
Rabarbar, obrany i pocięty w kostkę, pakujemy do rondelka. Dodajemy cukier i dwie łyżki wody. Mieszamy i stawiamy na niewielkim gazie. Pod przykryciem przesmażamy mniej więcej pięć minut - do chwili kiedy woda i sok, który puści rabarbar, się zagotuje. Po tym czasie odkrywamy i gotujemy jeszcze jakieś siedem minut, do miękkości, ciągle na minimalnym ogniu. Zdejmujemy z gazu i lekko studzimy, a następnie miksujemy całość ręcznym blenderem.
W wolnej chwili, ubijamy w osobnej misie śmietanę na sztywno. Kiedy masa rabarbarowa wystygnie zupełnie, jej połowę wlewamy do bitej śmietany. Mieszamy, ale niedokładnie, tak żeby ciągle widać było warstwy białą i różową. Następnie wlewamy drugą połowę masy i znowu niedbale mieszamy. Zostawiamy odrobinę masy do dekoracji wierzchu deserów.
Przekładamy do szklanek i dekorujemy resztą masy rabarbarowej... zresztą na zdjęciach widać jak to powinno wyglądać...
Przy garach: Aga
Tekst: Tomasz
Pstrykała: Aga
Rhubarb dessert
You will need:
- 0,5 kg rhubarb
- 2 tablespoons water
- 200 grams sugar
- 750 ml double cream 30%
Put the rhubarb in a medium saucepan, add sugar and 2 tablesoopns of water. Combine the sugar with the rhubarb, cover it and simmer about 5 minutes until the rhubarb has come into boil. Uncover it, stir and cook the rhubarb on the medium heat about 7 minutes until soft Let it cool and pulse it in a food processor or hand blender to brake it down and make the rhubarb mixture. Whip the cream and fold your rhubarb mixture into two batches remebering to left some on the top of each dessert.
Tekst: Aga