Z 1 porcji zawsze robię 3 "placki", dzieląc porcję na 3 części i rozkładając ją na 3 silikonowych, okrągłych "blaszkach" (na zdjęciu podzieliłam na 2, więc biszkopty wyszły bardzo grube).
Obierz pomarańczę ze skórki, podziel na cząstki. Odłóż 8 cząstek na później, resztę pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do miseczki obsyp cynamonem. Rozgrzej piekarnik do 180C. Wyłóż papilotkami formę na muffiny.
Ten bochenek ma naprawdę idealną miękkość i skórkę. Ponadto dynia nadaje mu świetnego, pomarańczowego koloru. Wygląda niczym jesienne liście:) A mi kromka posłuży jutro do pysznej kanapki, jak zwykle słodki chleb najlepiej pasuje mi do wytrawnych dodatków.
Na warsztatach (...) poświęconych deserom przygotowaliśmy bardzo dobre tiramisu, sernik z białą czekoladą, pyszne naleśniki Suzette, makowiec, doskonały krem brûlée, zabaglione z owocami, bezę Pavlovej, szarlotkę i smaczny karmelowy flan. Oto niektóre przepisy
Powiem szczerze, że tym razem robiłam na "oko" . Nadmiar kapusty gotowanej do bigosu, masa grzybów przerabianych na krokiety, uszka, paszteciki....yyyy ciasto też hurtowo robione na uszka i pierogi.....masakra w kuchni. Oby do świąt;)
Ugotowałam ostatnio pyszną zupę z soczewicy. To już druga w tym miesiącu więc jest to dla mnie trochę nietypowe. Zupa jest sycąca ale nie obciążająca. Smakuje wspaniale i na pewno jeszcze ugotuję ją nie raz.
Spód z herbatników oraz wypełnienie z bitej śmietany dają niezliczone wręcz możliwości kulinarne. Pomarańcze? Oczywiście, smakują jak Delicje. Truskawki? Dlaczego by nie - powiew lata. Gruszki? Musimy tego spróbować!
Bardzo smaczny chleb powszedni. Pasuje zarówno do słodkich, jak i słonych dodatków. Świetny na tosty. Ma przyjemnie chrupiącą skórkę, a jego niesamowicie puszysty środek przypomina nadmuchane pampuchy - jest delikatny i mięciutki. Choć dynia nie nadaje jakiegoś specyficznego smaku czy aromatu, ale za to sprawia, że chleb ma cudowny kolor.
Kolejny pyszny, bezproblemowy obiad, a przy tym całkiem oryginalny. Niecodziennie przecież zdarza się jeść czerwoną kapustę, która niezasłużenie nie jest zbyt popularna. Jej smak dobrze współgra z wyraziście doprawionym łososiem i pieczonymi ziemniaczkami.
Ta kapusta jest bardzo aromatyczna, pachnie cynamonem i goździkami. I jest naprawdę słodka, nie tylko z nazwy :), a to za sprawą słodkiego jabłka, miodu i rodzynek.
Spodziewałam się tego, że nada ona wypiekowi interesującego kwaskowatego posmaku. Rzeczywiście tak było, ale dodatkowo wpłynęła na strukturę miąższu. Struktura chleba jest porowata, a nawet w smaku, jak i wyglądzie przypomina trochę chleb upieczony z mąki orkiszowej, mimo, że użyłam jedynie mąki pszennej i zakwasu żytniego.