Pełnoziarnisty chleb dyniowy na słodko
To oficjalne- nadeszła prawdziwa jesień. Poczułam ją, gdy spadający kasztan brutalnie przerwał moje rozmyślania uderzając w maskę mojego samochodu. A z czym się JE-sień? Oczywiście z dynią. To prawdziwa jesienna królowa.
Pokrojona w kosteczkę do makaronów, czy risotta. Pakowana w słoiki na chłodne zimowe dni. Ubrana w ciasta i ciasteczka. No i oczywiście idealna do słodkiego chlebka.
Ten bochenek ma naprawdę idealną miękkość i skórkę. Ponadto dynia nadaje mu świetnego, pomarańczowego koloru. Wygląda niczym jesienne liście:) A mi kromka posłuży jutro do pysznej kanapki, jak zwykle słodki chleb najlepiej pasuje mi do wytrawnych dodatków.
Pełnoziarnisty chleb dyniowy na słodko #ratingval# z #reviews# ocen Drukuj Author: Śliwka Prep time: 2 hours Cook time: 20 mins Total time: 2 hours 20 mins Serves: 1 Ingredients- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 200 g mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 150 g dyni bez skórki
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka soli
- ok. 150 ml ciepłej wody
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Pokrojoną dynię bez skórki wyłóż na posmarowaną olejem blachę i piecz przez ok. 30 minut aż zmięknie (możesz też pokroić ją ze skórką i odkroić po pieczeniu). Rozgnieć widelcem, aby stworzyć puree i wystudź.
- Połącz ze sobą w misce mąki, sól, drożdże i cukier. Dodaj puree z dyni i miód i zacznij zagniatać ciasto.
- Powoli dolewaj wodę cały czas zagniatając ciasto. Powinno mieć konsystencję ciepłej plasteliny. Zagniataj intensywnie przez 5 minut, a jeśli ciasto się zbyt mocno lepi do rąk, obsypuj ręce mąką.
- Prostokątną formę do wypieków wysmaruj tłuszczem i obsyp w środku otrębami/mąką z pełnego przemiału/bułką tartą, aby ciasto się nie kleiło. Przełóż ciasto do formy i uklep.
- Odstaw przykrytą materiałową szmatką formę w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5-2 godziny.
- Przed końcem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wsadź chleb i piecz 20 minut aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w niego drewnianego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto.