Pełnoziarnisty chleb dyniowy na słodko

Pełnoziarnisty chleb dyniowy na słodko

Zdjęcie - Pełnoziarnisty chleb dyniowy na słodko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To oficjalne- nadeszła prawdziwa jesień. Poczułam ją, gdy spadający kasztan brutalnie przerwał moje rozmyślania uderzając w maskę mojego samochodu. A z czym się JE-sień? Oczywiście z dynią. To prawdziwa jesienna królowa.

Zdjęcie - Pełnoziarnisty chleb dyniowy na słodko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pokrojona w kosteczkę do makaronów, czy risotta. Pakowana w słoiki na chłodne zimowe dni. Ubrana w ciasta i ciasteczka. No i oczywiście idealna do słodkiego chlebka.

Zdjęcie - Pełnoziarnisty chleb dyniowy na słodko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ten bochenek ma naprawdę idealną miękkość i skórkę. Ponadto dynia nadaje mu świetnego, pomarańczowego koloru. Wygląda niczym jesienne liście:) A mi kromka posłuży jutro do pysznej kanapki, jak zwykle słodki chleb najlepiej pasuje mi do wytrawnych dodatków.

Pełnoziarnisty chleb dyniowy na słodko #ratingval# z #reviews# ocen Drukuj Author: Śliwka Prep time: 2 hours Cook time: 20 mins Total time: 2 hours 20 mins Serves: 1 Ingredients
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 150 g dyni bez skórki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 150 ml ciepłej wody
Instructions
  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Pokrojoną dynię bez skórki wyłóż na posmarowaną olejem blachę i piecz przez ok. 30 minut aż zmięknie (możesz też pokroić ją ze skórką i odkroić po pieczeniu). Rozgnieć widelcem, aby stworzyć puree i wystudź.
  2. Połącz ze sobą w misce mąki, sól, drożdże i cukier. Dodaj puree z dyni i miód i zacznij zagniatać ciasto.
  3. Powoli dolewaj wodę cały czas zagniatając ciasto. Powinno mieć konsystencję ciepłej plasteliny. Zagniataj intensywnie przez 5 minut, a jeśli ciasto się zbyt mocno lepi do rąk, obsypuj ręce mąką.
  4. Prostokątną formę do wypieków wysmaruj tłuszczem i obsyp w środku otrębami/mąką z pełnego przemiału/bułką tartą, aby ciasto się nie kleiło. Przełóż ciasto do formy i uklep.
  5. Odstaw przykrytą materiałową szmatką formę w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5-2 godziny.
  6. Przed końcem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wsadź chleb i piecz 20 minut aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w niego drewnianego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto.

Kategorie przepisów