Chleb z kapustą kiszoną na zakwasie

Zdjęcie - Chleb z kapustą kiszoną na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wymarzyłam sobie chleb z kiszoną kapustą, zanim jeszcze w ogóle potrafiłam piec chleby. W życiu jednak tak bywa, że czasem zapomina się o swoich pragnieniach, bo pojawiają się nowe.

Całe szczęście, że jesień to czas, w którym nabiera się ochoty na kapustę (z rozmów ze znajomymi wynika, że nie tylko ja tak mam). Z chęcią sięgam ostatnio po kapuściane smaki i właśnie dlatego przypomniałam sobie dawne pragnienie spróbowania chleba z kapustą kiszoną.

Spodziewałam się tego, że nada ona wypiekowi interesującego kwaskowatego posmaku. Rzeczywiście tak było, ale dodatkowo wpłynęła na strukturę miąższu. Struktura chleba jest porowata, a nawet w smaku, jak i wyglądzie przypomina trochę chleb upieczony z mąki orkiszowej, mimo, że użyłam jedynie mąki pszennej i zakwasu żytniego.

Z chleba jestem zadowolona, dlatego tak przeczuwam, że w grudniu czeka mnie powtórka. Tym razem jednak z mąką orkiszową i dodatkiem grzybów.

Ps. Nie przepadam za kminkiem, ale podałam go w składnikach z gwiazdką, bo na pewno będzie świetnie komponować się z kapuścianym chlebem.

Ps.2. Kapustę należy bardzo drobno pokroić, aby chleb ładnie wyrósł i by nie zrobił się zakalec podczas pieczenia.

Zdjęcie - Chleb z kapustą kiszoną na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb z kapustą kiszoną na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb z kapustą kiszoną na zakwasie

Skladniki
  • #ingredient#

Instrukcja
  1. #instruction#

#version#

Author: Tosia Prep time: 4 hours Cook time: 25 hours Total time: 29 hours Serves: 1 Ingredients
  • 500 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 170 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 130 g kiszonej kapusty
  • 200 ml wody
  • *łyżeczka drożdży suszonych
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • *łyżeczka kminku
  • * można pominąć
Instructions
  1. Kapustę kiszoną bardzo drobno kroimy, odsączamy z soku.
  2. Mąkę przesiewamy do misy, mieszamy z aktywnym zakwasem. Dodajemy cukier, sól i jeśli korzystamy – drożdże. Wlewamy 100 ml letniej wody i mieszamy ze sobą składniki.
  3. Dodajemy kiszoną kapustę oraz kminekm, mieszając składniki wlewamy powoli pozostałe 100 ml letniej wody. Wyrabiamy ciasto do połączenia składników. Konsystencja ciasta będzie dosyć gęsta. Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem. Przykrywamy formę ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu, bez przeciągów na 2-4 godziny (czas rośnięcia zależy od ciepła, mocy zakwasu i tego czy doda się drożdże).
  4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Formę z wyrośniętym ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 45 minut, aż skórka będzie rumiana. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy przed podaniem.
3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie
1

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Bułki cebulowe z żółtym serem

Bułki cebulowe z żółtym serem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Rogaliki Kifli
1

Rogaliki Kifli

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb z kawą
1

Chleb z kawą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb proteinowy (ketogeniczny)
1

Chleb proteinowy (ketogeniczny…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Muffiny angielskie
3

Muffiny angielskie

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Chleb na zakwasie z jalapeño i cheddarem
1

Chleb na zakwasie z jalapeño i…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Prosta bagietka z 5 składników
1

Prosta bagietka z 5 składników

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb z ziołami na zakwasie
1

Chleb z ziołami na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bagietki bez zagniatania
2

Bagietki bez zagniatania

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb z garnka (na podmłodzie)
1

Chleb z garnka (na podmłodzie)

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chlebki naan
1

Chlebki naan

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku