Chleb z kapustą kiszoną na zakwasie

Zdjęcie - Chleb z kapustą kiszoną na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wymarzyłam sobie chleb z kiszoną kapustą, zanim jeszcze w ogóle potrafiłam piec chleby. W życiu jednak tak bywa, że czasem zapomina się o swoich pragnieniach, bo pojawiają się nowe.

Całe szczęście, że jesień to czas, w którym nabiera się ochoty na kapustę (z rozmów ze znajomymi wynika, że nie tylko ja tak mam). Z chęcią sięgam ostatnio po kapuściane smaki i właśnie dlatego przypomniałam sobie dawne pragnienie spróbowania chleba z kapustą kiszoną.

Spodziewałam się tego, że nada ona wypiekowi interesującego kwaskowatego posmaku. Rzeczywiście tak było, ale dodatkowo wpłynęła na strukturę miąższu. Struktura chleba jest porowata, a nawet w smaku, jak i wyglądzie przypomina trochę chleb upieczony z mąki orkiszowej, mimo, że użyłam jedynie mąki pszennej i zakwasu żytniego.

Z chleba jestem zadowolona, dlatego tak przeczuwam, że w grudniu czeka mnie powtórka. Tym razem jednak z mąką orkiszową i dodatkiem grzybów.

Ps. Nie przepadam za kminkiem, ale podałam go w składnikach z gwiazdką, bo na pewno będzie świetnie komponować się z kapuścianym chlebem.

Ps.2. Kapustę należy bardzo drobno pokroić, aby chleb ładnie wyrósł i by nie zrobił się zakalec podczas pieczenia.

Zdjęcie - Chleb z kapustą kiszoną na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb z kapustą kiszoną na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb z kapustą kiszoną na zakwasie

Skladniki
  • #ingredient#

Instrukcja
  1. #instruction#

#version#

Author: Tosia Prep time: 4 hours Cook time: 25 hours Total time: 29 hours Serves: 1 Ingredients
  • 500 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 170 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 130 g kiszonej kapusty
  • 200 ml wody
  • *łyżeczka drożdży suszonych
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • *łyżeczka kminku
  • * można pominąć
Instructions
  1. Kapustę kiszoną bardzo drobno kroimy, odsączamy z soku.
  2. Mąkę przesiewamy do misy, mieszamy z aktywnym zakwasem. Dodajemy cukier, sól i jeśli korzystamy – drożdże. Wlewamy 100 ml letniej wody i mieszamy ze sobą składniki.
  3. Dodajemy kiszoną kapustę oraz kminekm, mieszając składniki wlewamy powoli pozostałe 100 ml letniej wody. Wyrabiamy ciasto do połączenia składników. Konsystencja ciasta będzie dosyć gęsta. Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem. Przykrywamy formę ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu, bez przeciągów na 2-4 godziny (czas rośnięcia zależy od ciepła, mocy zakwasu i tego czy doda się drożdże).
  4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Formę z wyrośniętym ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 45 minut, aż skórka będzie rumiana. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy przed podaniem.
3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Sałatka ze szparagów i truskawek

Sałatka ze szparagów i truskaw…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Pasta z ciecierzycy i parmezanu

Pasta z ciecierzycy i parmezan…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Orientalne pulpety z piersi kaczej z sezamem

Orientalne pulpety z piersi ka…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zupa z warzywami i fasolą

Zupa z warzywami i fasolą

napiecyku napiecyku
napiecyku

Karmelizowany rabarbar i pudding ryżowy na mleku kokosowym. Deser elfów w Sezonowo od A do M

Karmelizowany rabarbar i puddi…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem i koperkiem
4

Młoda kapusta zasmażana z bocz…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kotleciki siekane z młoda kapustą

Kotleciki siekane z młoda kapu…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Kiszona czerwona kapusta - wersja uproszczona
2

Kiszona czerwona kapusta - wer…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Bok choy z wołowiną
1

Bok choy z wołowiną

upl upl
Niebo w gębie

Leniwe gołąbki w sosie pomidorowym
1

Leniwe gołąbki w sosie pomidor…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Kapusta kiszona curry z jabłkiem
2

Kapusta kiszona curry z jabłki…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj