Chleb z kapustą kiszoną na zakwasie

Zdjęcie - Chleb z kapustą kiszoną na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wymarzyłam sobie chleb z kiszoną kapustą, zanim jeszcze w ogóle potrafiłam piec chleby. W życiu jednak tak bywa, że czasem zapomina się o swoich pragnieniach, bo pojawiają się nowe.

Całe szczęście, że jesień to czas, w którym nabiera się ochoty na kapustę (z rozmów ze znajomymi wynika, że nie tylko ja tak mam). Z chęcią sięgam ostatnio po kapuściane smaki i właśnie dlatego przypomniałam sobie dawne pragnienie spróbowania chleba z kapustą kiszoną.

Spodziewałam się tego, że nada ona wypiekowi interesującego kwaskowatego posmaku. Rzeczywiście tak było, ale dodatkowo wpłynęła na strukturę miąższu. Struktura chleba jest porowata, a nawet w smaku, jak i wyglądzie przypomina trochę chleb upieczony z mąki orkiszowej, mimo, że użyłam jedynie mąki pszennej i zakwasu żytniego.

Z chleba jestem zadowolona, dlatego tak przeczuwam, że w grudniu czeka mnie powtórka. Tym razem jednak z mąką orkiszową i dodatkiem grzybów.

Ps. Nie przepadam za kminkiem, ale podałam go w składnikach z gwiazdką, bo na pewno będzie świetnie komponować się z kapuścianym chlebem.

Ps.2. Kapustę należy bardzo drobno pokroić, aby chleb ładnie wyrósł i by nie zrobił się zakalec podczas pieczenia.

Zdjęcie - Chleb z kapustą kiszoną na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb z kapustą kiszoną na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb z kapustą kiszoną na zakwasie

Skladniki
  • #ingredient#

Instrukcja
  1. #instruction#

#version#

Author: Tosia Prep time: 4 hours Cook time: 25 hours Total time: 29 hours Serves: 1 Ingredients
  • 500 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 170 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 130 g kiszonej kapusty
  • 200 ml wody
  • *łyżeczka drożdży suszonych
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • *łyżeczka kminku
  • * można pominąć
Instructions
  1. Kapustę kiszoną bardzo drobno kroimy, odsączamy z soku.
  2. Mąkę przesiewamy do misy, mieszamy z aktywnym zakwasem. Dodajemy cukier, sól i jeśli korzystamy – drożdże. Wlewamy 100 ml letniej wody i mieszamy ze sobą składniki.
  3. Dodajemy kiszoną kapustę oraz kminekm, mieszając składniki wlewamy powoli pozostałe 100 ml letniej wody. Wyrabiamy ciasto do połączenia składników. Konsystencja ciasta będzie dosyć gęsta. Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem. Przykrywamy formę ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu, bez przeciągów na 2-4 godziny (czas rośnięcia zależy od ciepła, mocy zakwasu i tego czy doda się drożdże).
  4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Formę z wyrośniętym ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 45 minut, aż skórka będzie rumiana. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy przed podaniem.
3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Naleśniki z farszem z łososia i brokułu

Naleśniki z farszem z łososia…

figmara figmara
figowe smaki

Surówka z selera, gruszki i daktyli

Surówka z selera, gruszki i da…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Wrapy z kurczakiem i sałatką coleslaw

Wrapy z kurczakiem i sałatką c…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Zielony krem z ciecierzycy z fetą

Zielony krem z ciecierzycy z f…

figmara figmara
figowe smaki

Jesienne placki z dyni

Jesienne placki z dyni

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kiszona rzodkiewka

Kiszona rzodkiewka

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Tarta dyniowa czyli pumpkin pie

Tarta dyniowa czyli pumpkin pi…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami

Sałatka śledziowa z pieczonymi…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Nachos z mielonym mięsem i czarną fasolą

Nachos z mielonym mięsem i cza…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Ryba marynowana słodko-kwaśna

Ryba marynowana słodko-kwaśna

napiecyku napiecyku
napiecyku

Fasola z karczochami

Fasola z karczochami

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Dyniowe ślimaczki z cynamonem i polewą z serka Philadelphia
1

Dyniowe ślimaczki z cynamonem…

food² food²
Food Square