Chleb z kapustą kiszoną na zakwasie

Zdjęcie - Chleb z kapustą kiszoną na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wymarzyłam sobie chleb z kiszoną kapustą, zanim jeszcze w ogóle potrafiłam piec chleby. W życiu jednak tak bywa, że czasem zapomina się o swoich pragnieniach, bo pojawiają się nowe.

Całe szczęście, że jesień to czas, w którym nabiera się ochoty na kapustę (z rozmów ze znajomymi wynika, że nie tylko ja tak mam). Z chęcią sięgam ostatnio po kapuściane smaki i właśnie dlatego przypomniałam sobie dawne pragnienie spróbowania chleba z kapustą kiszoną.

Spodziewałam się tego, że nada ona wypiekowi interesującego kwaskowatego posmaku. Rzeczywiście tak było, ale dodatkowo wpłynęła na strukturę miąższu. Struktura chleba jest porowata, a nawet w smaku, jak i wyglądzie przypomina trochę chleb upieczony z mąki orkiszowej, mimo, że użyłam jedynie mąki pszennej i zakwasu żytniego.

Z chleba jestem zadowolona, dlatego tak przeczuwam, że w grudniu czeka mnie powtórka. Tym razem jednak z mąką orkiszową i dodatkiem grzybów.

Ps. Nie przepadam za kminkiem, ale podałam go w składnikach z gwiazdką, bo na pewno będzie świetnie komponować się z kapuścianym chlebem.

Ps.2. Kapustę należy bardzo drobno pokroić, aby chleb ładnie wyrósł i by nie zrobił się zakalec podczas pieczenia.

Zdjęcie - Chleb z kapustą kiszoną na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb z kapustą kiszoną na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb z kapustą kiszoną na zakwasie

Skladniki
  • #ingredient#

Instrukcja
  1. #instruction#

#version#

Author: Tosia Prep time: 4 hours Cook time: 25 hours Total time: 29 hours Serves: 1 Ingredients
  • 500 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 170 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 130 g kiszonej kapusty
  • 200 ml wody
  • *łyżeczka drożdży suszonych
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • *łyżeczka kminku
  • * można pominąć
Instructions
  1. Kapustę kiszoną bardzo drobno kroimy, odsączamy z soku.
  2. Mąkę przesiewamy do misy, mieszamy z aktywnym zakwasem. Dodajemy cukier, sól i jeśli korzystamy – drożdże. Wlewamy 100 ml letniej wody i mieszamy ze sobą składniki.
  3. Dodajemy kiszoną kapustę oraz kminekm, mieszając składniki wlewamy powoli pozostałe 100 ml letniej wody. Wyrabiamy ciasto do połączenia składników. Konsystencja ciasta będzie dosyć gęsta. Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem. Przykrywamy formę ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu, bez przeciągów na 2-4 godziny (czas rośnięcia zależy od ciepła, mocy zakwasu i tego czy doda się drożdże).
  4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Formę z wyrośniętym ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 45 minut, aż skórka będzie rumiana. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy przed podaniem.
3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Maślane rogale z makiem
1

Maślane rogale z makiem

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Chleb żytni z melasą

Chleb żytni z melasą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb naan prażony na patelni
2

Chleb naan prażony na patelni

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chlebowa chałka z makiem z mąki orkiszowej

Chlebowa chałka z makiem z mąk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zakręcony chleb dyniowy

Zakręcony chleb dyniowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Holenderska bagietka tygrysia

Holenderska bagietka tygrysia

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenno – owsiany

Chleb pszenno – owsiany

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bułeczki dynie

Bułeczki dynie

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bułki z przedziałkiem
2

Bułki z przedziałkiem

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Chrupki chlebek skandynawski
1

Chrupki chlebek skandynawski

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit