Krokiety z kapustą i pieczarkami
Krokieciki to początki mojej przygody w kuchni i sama nie wiem jak to się stało, że dopiero teraz zauważyłam brak przepisu na blogu :)
Robiłam je na różne sposoby, aby wyszły idealne.
Obowiązkowe przy krokietach:
Zawsze próbuję kapustę, by wiedzieć czy ją delikatnie przepłukać z kwasu.
Gotuję ją ok 15min, żeby była odpowiednio miękka.
Nie oszczędzam na pieprzu.
Czasami jak mam czas to naleśniki przygotowuję wieczorem, a na następny dzień zostaje już tylko zrobić farsz, wszystko pozawijać, opanierować i usmażyć :)
Przepis na naleśniki znajdziecie tu
Składniki na farsz:
1 słoik kiszonej kapusty
1 duża marchewka starta na dużych oczkach
1 duża cebula
300-400g pieczarek
sól
pieprz
odrobina Vegety
Przygotowanie:
Kapustę wraz z marchewką gotujemy ok 15min.
W tym czasie siekamy i podsmażamy cebulkę, dodajemy pokrojone pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy pod przykryciem z dodatkiem masła (wtedy będą miękkie) ok 10-15min.
Kapustę odsączamy, jeśli jest długa można ją pokroić (ja tego nie robię) i dodajemy do pieczarek. Wszystko podsmażamy z dodatkiem soli, pieprzu i odrobiny Vegety. Po ok 15min nasz farsz jest gotowy. Nakładamy go po ok 2 duże łyżki na naleśnik i zawijamy. Panierujemy w jajku i bułce tartej a następnie obsmażamy na patelni z dodatkiem oleju i masła.
Robiłam je na różne sposoby, aby wyszły idealne.
Obowiązkowe przy krokietach:
Zawsze próbuję kapustę, by wiedzieć czy ją delikatnie przepłukać z kwasu.
Gotuję ją ok 15min, żeby była odpowiednio miękka.
Nie oszczędzam na pieprzu.
Czasami jak mam czas to naleśniki przygotowuję wieczorem, a na następny dzień zostaje już tylko zrobić farsz, wszystko pozawijać, opanierować i usmażyć :)
Przepis na naleśniki znajdziecie tu
Składniki na farsz:
1 słoik kiszonej kapusty
1 duża marchewka starta na dużych oczkach
1 duża cebula
300-400g pieczarek
sól
pieprz
odrobina Vegety
Przygotowanie:
Kapustę wraz z marchewką gotujemy ok 15min.
W tym czasie siekamy i podsmażamy cebulkę, dodajemy pokrojone pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy pod przykryciem z dodatkiem masła (wtedy będą miękkie) ok 10-15min.
Kapustę odsączamy, jeśli jest długa można ją pokroić (ja tego nie robię) i dodajemy do pieczarek. Wszystko podsmażamy z dodatkiem soli, pieprzu i odrobiny Vegety. Po ok 15min nasz farsz jest gotowy. Nakładamy go po ok 2 duże łyżki na naleśnik i zawijamy. Panierujemy w jajku i bułce tartej a następnie obsmażamy na patelni z dodatkiem oleju i masła.