Chleb dyniowy

Chleb dyniowy
Zdjęcie - Chleb dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bardzo smaczny chleb powszedni. Pasuje zarówno do słodkich, jak i słonych dodatków. Świetny na tosty. Ma przyjemnie chrupiącą skórkę, a jego niesamowicie puszysty środek przypomina nadmuchane pampuchy - jest delikatny i mięciutki. Choć dynia nie nadaje jakiegoś specyficznego smaku czy aromatu, ale za to sprawia, że chleb ma cudowny kolor.
Chleb z maszyny, ale myślę, że można go też przygotować w tradycyjny sposób i później upiec w wysokiej formie.


Składniki:
  • 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 450)
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 100 ml letniego mleka
  • 1 szklanka puree z dyni (250 ml to akurat 250 g)
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
Do formy dodać kolejno: mleko, olej, puree z dyni, sól, cukier, mąkę, drożdże. Wybrać wagę bochenka (750 g) i stopień zarumienienia skórki (u mnie najniższy). Uruchomić program podstawowy.

Zdjęcie - Chleb dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Chleb dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów