Desery - tiramisu, flan, krem brulee, naleśniki Suzette, sernik z białą czekoladą, zabaglione

Desery - tiramisu, flan, krem brulee, naleśniki Suzette, sernik z białą czekoladą, zabaglione

Na warsztatach w Makro poświęconych deserom przygotowaliśmy bardzo dobre tiramisu, sernik z białą czekoladą, pyszne naleśniki Suzette, makowiec, doskonały krem brûlée, zabaglione z owocami, bezę Pavlovej, szarlotkę i smaczny karmelowy flan. Oto niektóre przepisy:

Zdjęcie - Desery - tiramisu, flan, krem brulee, naleśniki Suzette, sernik z białą czekoladą, zabaglione - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tiramisu

500 g serka Marscapone

200 g cukru pudru

100 ml likieru Amaretto

300 ml kawy espresso

200 g biszkoptów

5 żółtek

5 g kakao

Żółtka zmiksowaliśmy z cukrem i odrobiną likieru. Dodaliśmy marscapone, zmiksowaliśmy do uzyskania gęstej masy.
Biszkopty moczyliśmy w kawie z dodatkiem likieru i ułożylismy na dnie naczynia. Następnie  nałożyliśmy krem, ponownie rozłożyliśmy namoczone biszkopty, które przykryliśmy warstwą kremu.

Deser schłodziliśmy w lodówce.

Przed samym podaniem posypaliśmy kakao.

Zdjęcie - Desery - tiramisu, flan, krem brulee, naleśniki Suzette, sernik z białą czekoladą, zabaglione - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krem brûlée

10 żółtek

200 ml mleka

300 ml 36% śmietany

200 g cukru pudru

50 g cukru trzcinowego

Żółtka delikatnie zmiksowaliśmy z cukrem pudrem i dodaliśmy śmietanę oraz mleko. Masę przelaliśmy do kokilek, piekliśmy ją w temperaturze 100 stopni przez ok. 60 minut. Po wyjęciu kremu z piekarnika odstawiliśmy go do wystygnięcia. Przed podaniem posypaliśmy trzcinowym cukrem i skarmelizowaliśmy przy pomocy palnika.

Zdjęcie - Desery - tiramisu, flan, krem brulee, naleśniki Suzette, sernik z białą czekoladą, zabaglione - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Karmelowy flan

15 g trzcinowego cukru

10 ml rumu

5 ml soku z cytryny

500 ml mleka

150 g trzcinowego cukru

40 g mąki

4 jaja

laska wanilii

250 ml śmietany

4 żółtka

Wymieszaliśmy rum z sokiem cytryny i doprowadziliśmy do wrzenia, następnie wsypaliśmy cukier i zrobiliśmy karmel.

Karmel przelaliśmy na dno kokilek. Odstawiliśmy do zastygnięcia.

Mleko i śmietanę zagotowaliśmy z dodatkiem cukru i nasionami wanilii. Wystudziliśmy do 70 stopni.

Mąkę wymieszaliśmy z jajkami i żółtkami, dodaliśmy śmietanę z mlekiem, wszystko przecedziliśmy przez sito. Gotową masę wlaliśmy do naczyń z karmelem i piekliśmy w kąpieli wodnej przez ok. 30 minut w 160 stopniach.

Zdjęcie - Desery - tiramisu, flan, krem brulee, naleśniki Suzette, sernik z białą czekoladą, zabaglione - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zabaglione z owocami

6 żółtek

300 g cukru

200 ml wina Marsala

mięta

różne świeże owoce

Żółtka utarliśmy razem z cukrem w gorącej kąpieli wodnej, aż do uzyskania gęstego kogla mogla, ciągle powoli ucierając dolewaliśmy wino. Krem powinien mieć konsystencję bitej śmietany.

Można go podać w głębokim naczyniu i poukładać owoce na wierzchu kremu lub podać go osobno, a owoce obok w naczyniach. Przed podaniem nasz krem opaliliśmy palnikiem.

Zdjęcie - Desery - tiramisu, flan, krem brulee, naleśniki Suzette, sernik z białą czekoladą, zabaglione - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Naleśniki Suzette

1 jajo

3 g masła

250 ml mleka

80 g mąki

2 pomarańcze

30 g miodu

50 ml likieru pomarańczowego

80 ml soku pomarańczowego

15 g trzcinowego cukru

100 ml 36% śmietany

15 g cukru

mięta

Jajka, mleko i roztopione masło zmiksowaliśmy dodając odrobinę soli i cukru. Następnie dodaliśmy mąkę i miksowaliśmy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Odstawiliśmy na kilka minut. Następnie usmażyliśmy naleśniki.

Pomarańcze sparzyliśmy, przy pomocy zestera zrobiliśmy zesty (wiórki), następnie pomarańcze obraliśmy tak, żeby odsłonić miąższ i wycinaliśmy segmenty między poszczególnymi membramami owoców.

Na suchą patelnię wsypaliśmy trzcinowy cukier, przygotowaliśmy karmel, dodaliśmy do niego miód i zesty, po minucie karmelizowania wiórków ze skórki pomarańczowej dolaliśmy pomarańczowy sok i redukowalismy go do uzyskania gęstości miodu. Wkładaliśmy porcję naleśników na sos, cały czas podgrzewając patelnię, dolaliśmy likier, flambirowaliśmy.

Ze śmietany i cukru przygotowaliśmy bitą śmietanę.

Zdjęcie - Desery - tiramisu, flan, krem brulee, naleśniki Suzette, sernik z białą czekoladą, zabaglione - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sernik z białą czekoladą

150 g maślanych kruchych ciastek

20 g masła

1 kg białego wiaderkowego sera, np. Piątnicy

4 jaja

400 g białej czekolady

20 g ziemniaczanej mąki

10 g śmietany

Ciastka zmiksowaliśmy i połączyliśmy z masłem. Ułożyliśmy na dnie tortownicy.

Ser zmiksowaliśmy z cukrem pudrem, jajami, ziemniaczaną mąką.

Czekoladę rozpuściliśmy w kąpieli wodnej. Dodaliśmy, przestudzoną, do masy serowej, zmiksowaliśmy i przelaliśmy do tortownicy.

Sernik piekliśmy w kąpieli wodnej w temperaturze 150 stopni przez ok 60 minut.

Kategorie przepisów