Desery - tiramisu, flan, krem brulee, naleśniki Suzette, sernik z białą czekoladą, zabaglione

Na warsztatach w Makro poświęconych deserom przygotowaliśmy bardzo dobre tiramisu, sernik z białą czekoladą, pyszne naleśniki Suzette, makowiec, doskonały krem brûlée, zabaglione z owocami, bezę Pavlovej, szarlotkę i smaczny karmelowy flan. Oto niektóre przepisy:

Zdjęcie - Desery - tiramisu, flan, krem brulee, naleśniki Suzette, sernik z białą czekoladą, zabaglione - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tiramisu

500 g serka Marscapone

200 g cukru pudru

100 ml likieru Amaretto

300 ml kawy espresso

200 g biszkoptów

5 żółtek

5 g kakao

Żółtka zmiksowaliśmy z cukrem i odrobiną likieru. Dodaliśmy marscapone, zmiksowaliśmy do uzyskania gęstej masy.
Biszkopty moczyliśmy w kawie z dodatkiem likieru i ułożylismy na dnie naczynia. Następnie  nałożyliśmy krem, ponownie rozłożyliśmy namoczone biszkopty, które przykryliśmy warstwą kremu.

Deser schłodziliśmy w lodówce.

Przed samym podaniem posypaliśmy kakao.

Zdjęcie - Desery - tiramisu, flan, krem brulee, naleśniki Suzette, sernik z białą czekoladą, zabaglione - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krem brûlée

10 żółtek

200 ml mleka

300 ml 36% śmietany

200 g cukru pudru

50 g cukru trzcinowego

Żółtka delikatnie zmiksowaliśmy z cukrem pudrem i dodaliśmy śmietanę oraz mleko. Masę przelaliśmy do kokilek, piekliśmy ją w temperaturze 100 stopni przez ok. 60 minut. Po wyjęciu kremu z piekarnika odstawiliśmy go do wystygnięcia. Przed podaniem posypaliśmy trzcinowym cukrem i skarmelizowaliśmy przy pomocy palnika.

Zdjęcie - Desery - tiramisu, flan, krem brulee, naleśniki Suzette, sernik z białą czekoladą, zabaglione - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Karmelowy flan

15 g trzcinowego cukru

10 ml rumu

5 ml soku z cytryny

500 ml mleka

150 g trzcinowego cukru

40 g mąki

4 jaja

laska wanilii

250 ml śmietany

4 żółtka

Wymieszaliśmy rum z sokiem cytryny i doprowadziliśmy do wrzenia, następnie wsypaliśmy cukier i zrobiliśmy karmel.

Karmel przelaliśmy na dno kokilek. Odstawiliśmy do zastygnięcia.

Mleko i śmietanę zagotowaliśmy z dodatkiem cukru i nasionami wanilii. Wystudziliśmy do 70 stopni.

Mąkę wymieszaliśmy z jajkami i żółtkami, dodaliśmy śmietanę z mlekiem, wszystko przecedziliśmy przez sito. Gotową masę wlaliśmy do naczyń z karmelem i piekliśmy w kąpieli wodnej przez ok. 30 minut w 160 stopniach.

Zdjęcie - Desery - tiramisu, flan, krem brulee, naleśniki Suzette, sernik z białą czekoladą, zabaglione - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zabaglione z owocami

6 żółtek

300 g cukru

200 ml wina Marsala

mięta

różne świeże owoce

Żółtka utarliśmy razem z cukrem w gorącej kąpieli wodnej, aż do uzyskania gęstego kogla mogla, ciągle powoli ucierając dolewaliśmy wino. Krem powinien mieć konsystencję bitej śmietany.

Można go podać w głębokim naczyniu i poukładać owoce na wierzchu kremu lub podać go osobno, a owoce obok w naczyniach. Przed podaniem nasz krem opaliliśmy palnikiem.

Zdjęcie - Desery - tiramisu, flan, krem brulee, naleśniki Suzette, sernik z białą czekoladą, zabaglione - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Naleśniki Suzette

1 jajo

3 g masła

250 ml mleka

80 g mąki

2 pomarańcze

30 g miodu

50 ml likieru pomarańczowego

80 ml soku pomarańczowego

15 g trzcinowego cukru

100 ml 36% śmietany

15 g cukru

mięta

Jajka, mleko i roztopione masło zmiksowaliśmy dodając odrobinę soli i cukru. Następnie dodaliśmy mąkę i miksowaliśmy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Odstawiliśmy na kilka minut. Następnie usmażyliśmy naleśniki.

Pomarańcze sparzyliśmy, przy pomocy zestera zrobiliśmy zesty (wiórki), następnie pomarańcze obraliśmy tak, żeby odsłonić miąższ i wycinaliśmy segmenty między poszczególnymi membramami owoców.

Na suchą patelnię wsypaliśmy trzcinowy cukier, przygotowaliśmy karmel, dodaliśmy do niego miód i zesty, po minucie karmelizowania wiórków ze skórki pomarańczowej dolaliśmy pomarańczowy sok i redukowalismy go do uzyskania gęstości miodu. Wkładaliśmy porcję naleśników na sos, cały czas podgrzewając patelnię, dolaliśmy likier, flambirowaliśmy.

Ze śmietany i cukru przygotowaliśmy bitą śmietanę.

Zdjęcie - Desery - tiramisu, flan, krem brulee, naleśniki Suzette, sernik z białą czekoladą, zabaglione - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sernik z białą czekoladą

150 g maślanych kruchych ciastek

20 g masła

1 kg białego wiaderkowego sera, np. Piątnicy

4 jaja

400 g białej czekolady

20 g ziemniaczanej mąki

10 g śmietany

Ciastka zmiksowaliśmy i połączyliśmy z masłem. Ułożyliśmy na dnie tortownicy.

Ser zmiksowaliśmy z cukrem pudrem, jajami, ziemniaczaną mąką.

Czekoladę rozpuściliśmy w kąpieli wodnej. Dodaliśmy, przestudzoną, do masy serowej, zmiksowaliśmy i przelaliśmy do tortownicy.

Sernik piekliśmy w kąpieli wodnej w temperaturze 150 stopni przez ok 60 minut.

Przepisy z tych kategorii

Udka kurczaka w rozmarynie (z pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi)

Udka kurczaka w rozmarynie (z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ucierane ciasto imbirowe

Ucierane ciasto imbirowe

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepis na idealne ciasto francuskie krok po kroku

Przepis na idealne ciasto fran…

food² food²
Food Square

Ciasto drożdżowe z jabłkami bez wyrabiania

Ciasto drożdżowe z jabłkami be…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Wegeteriański pasztet z pieczarek

Wegeteriański pasztet z piecza…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym
1

Ciasteczka owsiane z masłem or…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Dyniowe placuszki
1

Dyniowe placuszki

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepis na naleśniki gryczane ze smażonymi jabłkami
1

Przepis na naleśniki gryczane…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Placuszki ze śliwkami
1

Placuszki ze śliwkami

figmara figmara
figowe smaki

Placuszki z serkiem homogenizowanym i tartym jabłkiem
3

Placuszki z serkiem homogenizo…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pancakes z borówkami
1

Pancakes z borówkami

food² food²
Food Square

Placki z cukinii z prażonym słonecznikiem
1

Placki z cukinii z prażonym sł…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu