Desery - tiramisu, flan, krem brulee, naleśniki Suzette, sernik z białą czekoladą, zabaglione
Na warsztatach w Makro poświęconych deserom przygotowaliśmy bardzo dobre tiramisu, sernik z białą czekoladą, pyszne naleśniki Suzette, makowiec, doskonały krem brûlée, zabaglione z owocami, bezę Pavlovej, szarlotkę i smaczny karmelowy flan. Oto niektóre przepisy:
Tiramisu
500 g serka Marscapone
200 g cukru pudru
100 ml likieru Amaretto
300 ml kawy espresso
200 g biszkoptów
5 żółtek
5 g kakao
Żółtka zmiksowaliśmy z cukrem i odrobiną likieru. Dodaliśmy marscapone, zmiksowaliśmy do uzyskania gęstej masy.
Biszkopty moczyliśmy w kawie z dodatkiem likieru i ułożylismy na dnie naczynia. Następnie nałożyliśmy krem, ponownie rozłożyliśmy namoczone biszkopty, które przykryliśmy warstwą kremu.
Deser schłodziliśmy w lodówce.
Przed samym podaniem posypaliśmy kakao.
Krem brûlée
10 żółtek
200 ml mleka
300 ml 36% śmietany
200 g cukru pudru
50 g cukru trzcinowego
Żółtka delikatnie zmiksowaliśmy z cukrem pudrem i dodaliśmy śmietanę oraz mleko. Masę przelaliśmy do kokilek, piekliśmy ją w temperaturze 100 stopni przez ok. 60 minut. Po wyjęciu kremu z piekarnika odstawiliśmy go do wystygnięcia. Przed podaniem posypaliśmy trzcinowym cukrem i skarmelizowaliśmy przy pomocy palnika.
Karmelowy flan
15 g trzcinowego cukru
10 ml rumu
5 ml soku z cytryny
500 ml mleka
150 g trzcinowego cukru
40 g mąki
4 jaja
laska wanilii
250 ml śmietany
4 żółtka
Wymieszaliśmy rum z sokiem cytryny i doprowadziliśmy do wrzenia, następnie wsypaliśmy cukier i zrobiliśmy karmel.
Karmel przelaliśmy na dno kokilek. Odstawiliśmy do zastygnięcia.
Mleko i śmietanę zagotowaliśmy z dodatkiem cukru i nasionami wanilii. Wystudziliśmy do 70 stopni.
Mąkę wymieszaliśmy z jajkami i żółtkami, dodaliśmy śmietanę z mlekiem, wszystko przecedziliśmy przez sito. Gotową masę wlaliśmy do naczyń z karmelem i piekliśmy w kąpieli wodnej przez ok. 30 minut w 160 stopniach.
Zabaglione z owocami
6 żółtek
300 g cukru
200 ml wina Marsala
mięta
różne świeże owoce
Żółtka utarliśmy razem z cukrem w gorącej kąpieli wodnej, aż do uzyskania gęstego kogla mogla, ciągle powoli ucierając dolewaliśmy wino. Krem powinien mieć konsystencję bitej śmietany.
Można go podać w głębokim naczyniu i poukładać owoce na wierzchu kremu lub podać go osobno, a owoce obok w naczyniach. Przed podaniem nasz krem opaliliśmy palnikiem.
Naleśniki Suzette
1 jajo
3 g masła
250 ml mleka
80 g mąki
2 pomarańcze
30 g miodu
50 ml likieru pomarańczowego
80 ml soku pomarańczowego
15 g trzcinowego cukru
100 ml 36% śmietany
15 g cukru
mięta
Jajka, mleko i roztopione masło zmiksowaliśmy dodając odrobinę soli i cukru. Następnie dodaliśmy mąkę i miksowaliśmy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Odstawiliśmy na kilka minut. Następnie usmażyliśmy naleśniki.
Pomarańcze sparzyliśmy, przy pomocy zestera zrobiliśmy zesty (wiórki), następnie pomarańcze obraliśmy tak, żeby odsłonić miąższ i wycinaliśmy segmenty między poszczególnymi membramami owoców.
Na suchą patelnię wsypaliśmy trzcinowy cukier, przygotowaliśmy karmel, dodaliśmy do niego miód i zesty, po minucie karmelizowania wiórków ze skórki pomarańczowej dolaliśmy pomarańczowy sok i redukowalismy go do uzyskania gęstości miodu. Wkładaliśmy porcję naleśników na sos, cały czas podgrzewając patelnię, dolaliśmy likier, flambirowaliśmy.
Ze śmietany i cukru przygotowaliśmy bitą śmietanę.
Sernik z białą czekoladą
150 g maślanych kruchych ciastek
20 g masła
1 kg białego wiaderkowego sera, np. Piątnicy
4 jaja
400 g białej czekolady
20 g ziemniaczanej mąki
10 g śmietany
Ciastka zmiksowaliśmy i połączyliśmy z masłem. Ułożyliśmy na dnie tortownicy.
Ser zmiksowaliśmy z cukrem pudrem, jajami, ziemniaczaną mąką.
Czekoladę rozpuściliśmy w kąpieli wodnej. Dodaliśmy, przestudzoną, do masy serowej, zmiksowaliśmy i przelaliśmy do tortownicy.
Sernik piekliśmy w kąpieli wodnej w temperaturze 150 stopni przez ok 60 minut.