Bananowo-orzechowe muffiny pieczone bez tłuszczu z pełnoziarnistą mąką
![Bananowo-orzechowe muffiny pieczone bez tłuszczu z pełnoziarnistą mąką](/obrazek/duze/bananowo-orzechowe-muffiny-pieczone-bez-tluszczu-z-pelnoziarnista-maka-156770.jpeg)
![Zdjęcie: Bananowo-orzechowe muffiny pieczone bez tłuszczu z pełnoziarnistą mąką Zdjęcie - Bananowo-orzechowe muffiny pieczone bez tłuszczu z pełnoziarnistą mąką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/156770.jpeg)
Dziś wypróbowałam kolejny przepis ze strony joyofbaking tylko, że troszeczkę go zmodyfikowałam. Upiekłam klasyczne muffiny bananowe zastępując część białej mąki mąką pełnoziarnistą i nie dodając masła.
![](http://4.bp.blogspot.com/-31TNhw4pdUc/TZrb9PtHK9I/AAAAAAAAAEo/THT_bX2tbxE/s1600/SAM_1468b+kopia.jpg)
Składniki :
- 115 g orzechów włoskich
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 130 g mąki białej
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka świeżego mielonego imbiru
- 2 roztrzepane widelcem jajka
- 3 rozgniecione banany
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C. Formę do babeczek wyłóż papilotkami, jedno gniazdo zostaw puste i wlej do połowy wysokości wodę. Orzechy poszatkuj na mniejsze kawałki, wyłóż na blaszkę do pieczenia i podpiecz w piekarniku około 10 min w temperaturze 180 stopni C.
Suche składniki: mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon wymieszaj w jednym naczyniu. W drugim naczyniu rozgnieć widelcem banany, dodaj ekstrakt z wanilii i imbir oraz wlej roztrzepane widelcem jajka.
Do suchych składników wmieszaj podpieczone orzechy. Następnie wlej składniki mokre, wymieszaj przełóż do papilotek i piecz około 20 min do suchego patyczka.
Smacznego :)
![Zdjęcie: Bananowo-orzechowe muffiny pieczone bez tłuszczu z pełnoziarnistą mąką Zdjęcie - Bananowo-orzechowe muffiny pieczone bez tłuszczu z pełnoziarnistą mąką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/156771.jpeg)