Bananowo-orzechowe muffiny pieczone bez tłuszczu z pełnoziarnistą mąką

Bananowo-orzechowe muffiny pieczone bez tłuszczu z pełnoziarnistą mąką
Zdjęcie - Bananowo-orzechowe muffiny pieczone bez tłuszczu z pełnoziarnistą mąką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami













Dziś wypróbowałam kolejny przepis ze strony joyofbaking tylko, że troszeczkę go zmodyfikowałam. Upiekłam klasyczne muffiny bananowe zastępując część białej mąki mąką pełnoziarnistą i nie dodając masła.


Składniki :
  • 115 g orzechów włoskich
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 130 g mąki białej
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka świeżego mielonego imbiru
  • 2 roztrzepane widelcem jajka
  • 3 rozgniecione banany
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C. Formę do babeczek wyłóż papilotkami, jedno gniazdo zostaw puste i wlej do połowy wysokości wodę. Orzechy poszatkuj na mniejsze kawałki, wyłóż na blaszkę do pieczenia i podpiecz w piekarniku około 10 min w temperaturze 180 stopni C.
Suche składniki: mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon wymieszaj w jednym naczyniu. W drugim naczyniu rozgnieć widelcem banany, dodaj ekstrakt z wanilii i imbir oraz wlej roztrzepane widelcem jajka.
Do suchych składników wmieszaj podpieczone orzechy. Następnie wlej składniki mokre, wymieszaj przełóż do papilotek i piecz około 20 min do suchego patyczka.
Smacznego :)


Zdjęcie - Bananowo-orzechowe muffiny pieczone bez tłuszczu z pełnoziarnistą mąką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów