Zupa z zielonej soczewicy

Zupa z zielonej  soczewicy

Ugotowałam ostatnio pyszną zupę z soczewicy. To już druga w tym miesiącu więc jest to dla mnie trochę nietypowe. Zupa jest sycąca ale nie obciążająca. Smakuje wspaniale i na pewno jeszcze ugotuję ją nie raz.

Zdjęcie - Zupa z zielonej  soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło

Składniki:

  • 1 udko z kurczaka
  • 300 g zielonej soczewicy
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • tymianek
  • oliwa + łyżka masła

Soczewicę dokładnie wypłukać. W garnku rozgrzać oliwę z masłem, dodać pokrojoną cebulę, chwilę dusić. Dodać czosnek, startą na tarce marchewkę oraz seler i pokrojone w kostkę ziemniaki. Chwilę przesmażyć. Zalać wodą i zagotować. Włożyć udko z kurczaka i gotować na wolnym ogniu ok. 50 min. Kiedy udko jest już miękkie, wyjąć i obrać mięso. Pokrojone w drobniejsze kawalki wrzucić do zupy. Przyprawić solą i pieprzem i posypać tymiankiem lub natką pietruszki. Jeżeli używacie suszonego tymianku należy go dodać wcześniej.

Smacznego:)

 

Kategorie przepisów