Chlebki pita na słodko

Zdjęcie - Chlebki pita na słodko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uwielbiam chlebki pita. Najlepiej smakują rozkrojone wzdłuż i nafaszerowane ulubionymi składnikami niczym hamburger. Koniecznie takich spróbujcie!

Zdjęcie - Chlebki pita na słodko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jednak wersja, którą chce wam dzisiaj przedstawić znacznie różni się od innych. Jest bowiem na słodko, co raczej rzadko spotykane. Moje chlebki, do których dodałam cukru już na etapie wyrabiania ciasta mają wielki potencjał, żeby dodać do nich waszych ulubionych słodkich składników. Ja postawiłam na posiekaną mleczną czekoladę, ale naprawdę zachęcam do eksperymentowania. Oto składniki, które na pewno świetnie się sprawdzą (a wymieszanie ich z innymi da jeszcze lepszy efekt):

- czekolada: smakowa, gorzka, mleczna i biała (w tym wasze ulubione posiekane batony i produkty czekoladowe)

- suszone owoce: śliwki, figi, daktyle, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa, suszone mango itd.

- posypki: kolorowe cukrowe posypki, mak, sezam, cukier wymieszany z cynamonem itd.

- bakalie: orzechy włoskie, migdały, nerkowce…

Pomysłów na składniki jest nieskończoność, ale pamiętajcie, żeby bezpośrednio do chlebków używać składników raczej suchych, które nie puszczają soku. Co innego do środka. Możecie upiec chlebki pita bez dodatków, przekroić je wzdłuż i nafaszerować pysznym deserem (marzy mi się wersja z karmelizowanymi bananami).

Zdjęcie - Chlebki pita na słodko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chlebki pita na słodko Autor: Sliwka Porcje: 10

Skladniki
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 0, 5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • ok. 200 ml ciepłej wody
  • ulubione dodatki

Instrukcja
  1. Połącz ze sobą na stolnicy/blacie lub w misce mąkę, drożdże, sól i cukier. Powoli dolewaj ciepłą wodę i zagniataj ciasto.
  2. Dolewaj wodę aż ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję i będzie odchodzić od ręki. Od tego momentu zagniataj intensywnie jeszcze przez 5 minut.
  3. Wsadź ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odłóż w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na 1,5 godziny.
  4. Po upływie tego czasu podziel ciasto na 10 równych części. Z każdej uformuj kulkę i rozwałkuj na kształt koła o grubości ok. 0,5 m. Gotowe „placki” rozkładaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
  5. Przykryj gotowe „placki” materiałową szmatką i odłóż w ciepłe miejsce jeszcze na pół godziny.
  6. W „placki” wciśnij ulubione słodkie składniki: posiekaną czekoladę, suszone owoce itd.
  7. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  8. Gdy ciasto skończy wyrastać wsadź je do piekarnika i piecz przez ok. 10 min. aż lekko zbrązowieje i znacznie urośnie.

#version#

Przepisy z tych kategorii

Bułki orkiszowe z biboszem. Listopadowa piekarnia
1

Bułki orkiszowe z biboszem. Li…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bułki z biboszem na drożdżach. Listopadowa Piekarnia
1

Bułki z biboszem na drożdżach.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Bułki pszenne z biboszem
1

Bułki pszenne z biboszem

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Bułki pszenno-orkiszowe z ziarnami

Bułki pszenno-orkiszowe z ziar…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb pszenny wieloziarnisty

Chleb pszenny wieloziarnisty

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb pszenno-żytni

Chleb pszenno-żytni

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!