Fit przekąska do piwa, wina

Fit przekąska do piwa, wina

Fajna, zdrowe, wytrawne ciasteczka. Polecam jeśli jecie zdrowo i unikacie kupnych przekąsek, a coś pochrupać na filmie lubicie.

Przepis znalazłam na www.smakiarmine.pl i nieznacznie zmodyfikowałam.

Zdjęcie - Fit przekąska do piwa, wina. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
250 g twarogu półtłustego
1 jajko
60 g pełnoziarnistej mąki ryżowej lub kukurydzianej
0,5 łyżeczki syropu klonowego
1 łyżeczka kurkumy
3 łyżki sezamu
pół łyżeczki soli

Zdjęcie - Fit przekąska do piwa, wina. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Na mące kukurydzianej.

Sposób wykonania:
Zrobiłam dwie wersje tej przekąski, jedną z mąką ryżową, drugą z kukurydzianą. Kukurydziana zdecydowanie bardziej nam smakowała.

Twaróg (zwykły, w kostce, nie mielony) zmiksowałam z jajkiem, solą, dwoma łyżkami sezamu, kurkumą i syropem klonowym i mąką. Masę wyłożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformowałam prostokąt, wyrównałam najpierw łyżką, potem zwilżoną dłonią. Posyłałam sezamem.

Ciasteczka piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, po czym jak radzi autorka przepisu wyjęłam je i pokroiłam. Następnie piekłam kolejne 10 - 15 minut. Zdecydowanie lepsze są mocniej wypieczone, są wtedy bardziej suche i chrupkie.

Zdjęcie - Fit przekąska do piwa, wina. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na mące ryżowej.

Kategorie przepisów