Zupa serowo-cebulowa
 
            Pyszna, gęsta, lekko pikantna zupa serowo-cebulowa. Intensywny smak cebuli idealnie łączy się z kremowym, delikatnym smakiem sera. Jeśli macie pod ręką gotowy wywar przygotujecie ją w 20 minut. Można podawać ją z grzankami, najlepiej przygotowanymi samodzielnie :), tutaj znajdziecie podpowiedź jak zrobić grzanki do zupy lub sałatki – klik.
 Pin
	            
	        
	            
	            	
 	            	    
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	    
 	            	
	                Print
	            
	        
		            
				
			
			
				Zupa serowo-cebulowaPorcje
					
						
	            
	            	
 	            	    
 	            	
	            	Pin
	            
	        
	            
	            	
 	            	    
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	    
 	            	
	                Print
	            
	        
		            
				
			
			
				Zupa serowo-cebulowaPorcje3
Kalorie470
kcalSkładniki- 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 
- 3 duże cebule 
- 150 g serka topionego (użyłam ementalera) 
- 1 ziemniak 
- 2 łyżki oliwy 
- 1 łyżka masła 
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki 
- ½ łyżeczki majeranku 
- ½ łyżeczki tymianku 
- sól, pieprz 
- Cebule obrać i pokroić w piórka. Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę.
- W garnku rozgrzać oliwę i masło, wrzucić cebulę, oprószyć solą i pieprzem i smażyć przez kilka minut aż ładnie się zarumieni. Dodać paprykę, majeranek i tymianek, wymieszać, wrzucić ziemniaka i smażyć przez chwilę razem. Następnie zalać ciepłym bulionem. Doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 10-15 minut.
- Po tym czasie ściągnąć zupę z palnika i zblendować. Odlać trochę do większej miski, dodać ser topiony i zblendować aż cały ser się rozpuści. Wlać z powrotem do garnka, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Po dodaniu serka zupę można podgrzać, ale nie należy jej już doprowadzać do zagotowania.
 
            