Pierś z kurczaka w kremowym sosie z suszonymi pomidorami
Soczyste kawałki kurczaka w delikatnym, kremowym sosie z suszonymi pomidorami to propozycja na prosty, ale elegancki obiad. Sprawdzi się przy niedzieli i od święta. Sos na bazie śmietanki i suszonych pomidorów smakuje rewelacyjnie! Doskonałym dodatkiem do tego dania jest ziemniaczane puree i brokuły lub szparagi.
PRZEPIS NA PIERŚ Z KURCZAKA W KREMOWYM SOSIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI (4 porcje)
Składniki :
1 podwójna pierś z kurczaka
200 ml śmietanki kremówki
6 suszonych pomidorów
1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
słodka papryka
sól, pieprz
50 ml zimnej wody
½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
Jak zrobić pierś z kurczaka w kremowym sosie z suszonymi pomidorami : Piersi z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i lekko roztłuc tłuczkiem. Oprószyć solą, pieprzem i słodką papryka z obu stron. W szerokim garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i 1 łyżkę masła, smażyć kurczaka przez około 3 minuty z każdej strony. Jeśli wszystkie kawałki nie wejdą na jeden raz, smażyć na raty. Suszone pomidory odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki. Usmażonego kurczaka wyciągnąć z garnka na talerz, wlać 1 łyżkę oleju z suszonych pomidorów, dodać pokrojone pomidory i smażyć przez 1 minutę często mieszając. Wodę wymieszać z mąką ziemniaczaną. Do garnka wlać kremówkę, zagotować, dolać wodę z mąką, wymieszać i ponownie zagotować, doprawić do smaku solą. Z powrotem włożyć kurczaka, gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 8 minut. W trakcie gotowania dwa razy przemieszać w garnku.