Sernik wiśniowy z bezami

Sernik wiśniowy z bezami
Pomyśleliście kiedyś, by połączyć masę serową na sernik z musem owocowym ? Przed pieczeniem !.
Kto mnie zna, ten wie, że co jak co, ale serniki to mi wychodzą pyszniaste :D No ale nudno było by robić ciągle taki sam. Tym razem pomysł był na sernik owocowy, a że w zamrażarce były jeszcze wiśnie - wybór padł na sernik wiśniowy.
Sernik wiśniowy zachwyca nie tylko smakiem, ale i kolorem. A udekorowany kolorowymi bezami może zastąpić tort.
Zdjęcie - Sernik wiśniowy z bezami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




SERNIK WIŚNIOWY
Z BEZAMI


Składniki na sernik wiśniowy:




Spód do sernika:

  • 150 g biszkoptów
  • 100 g masła
  • 1 łyżka kakao





Masa serowa:

  • 750 g miękkiego sera twarogowego ( użyłam twarogu z Biedronki )
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 150 g mrożonych wiśni
  • 100 g śmietanki 30%
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Do dekoracji:

  • 100 g czekolady rubinowej lub białej
  • mrożone wiśnie
  • kolorowe bezy



Wykonanie sernika :

1. Biszkopty rozkruszyć w malakserze, masło rozpuścić i lekko ostudzić. Okruszki biszkoptowe wymieszać z kakao.
Ostygnięte masło wlać do okruszków biszkoptowych i dobrze wymieszać. Tak powstałą masą wylepić dno tortownicy o średnicy około 25 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Wiśnie rozmrozić i zmiksować na mus.
3. Do pojemnika malaksera lub misy robota, przełożyć ser , dodać cukier, całe jajka oraz żółtka, i śmietankę - całość miksować na wolnych obrotach urządzenia.
Dodać mus wiśniowy, czyli dobrze zblendowane rozmrożone wiśnie. Cały czas miksować masę serową. Na koniec wsypać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i połączyć składniki.
4. Masę serową wylać na przygotowany spód.
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piec 15 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 150 stopni C i piec jeszcze 90 minut.
Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku, do ostygnięcia.
5. Czekoladę połamać i przełożyć ją do plastikowej miski. Miskę ustawić na garnku z parującą wodą i czekać, aż czekolada się rozpuści.
Płynną czekoladą polać sernik.
Wierzch sernika udekorować bezami i wiśniami.
Zdjęcie - Sernik wiśniowy z bezami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sernik wiśniowy z bezami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sernik wiśniowy z bezami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego !

Kategorie przepisów