Sernik wiśniowy z bezami
Pomyśleliście kiedyś, by połączyć masę serową na sernik z musem owocowym ? Przed pieczeniem !.
Kto mnie zna, ten wie, że co jak co, ale serniki to mi wychodzą pyszniaste :D No ale nudno było by robić ciągle taki sam. Tym razem pomysł był na sernik owocowy, a że w zamrażarce były jeszcze wiśnie - wybór padł na sernik wiśniowy.
Sernik wiśniowy zachwyca nie tylko smakiem, ale i kolorem. A udekorowany kolorowymi bezami może zastąpić tort.
SERNIK WIŚNIOWY
Z BEZAMI
Składniki na sernik wiśniowy:
Spód do sernika:
Masa serowa:
Do dekoracji:
Wykonanie sernika :
1. Biszkopty rozkruszyć w malakserze, masło rozpuścić i lekko ostudzić. Okruszki biszkoptowe wymieszać z kakao.
Ostygnięte masło wlać do okruszków biszkoptowych i dobrze wymieszać. Tak powstałą masą wylepić dno tortownicy o średnicy około 25 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Wiśnie rozmrozić i zmiksować na mus.
3. Do pojemnika malaksera lub misy robota, przełożyć ser , dodać cukier, całe jajka oraz żółtka, i śmietankę - całość miksować na wolnych obrotach urządzenia.
Dodać mus wiśniowy, czyli dobrze zblendowane rozmrożone wiśnie. Cały czas miksować masę serową. Na koniec wsypać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i połączyć składniki.
4. Masę serową wylać na przygotowany spód.
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piec 15 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 150 stopni C i piec jeszcze 90 minut.
Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku, do ostygnięcia.
5. Czekoladę połamać i przełożyć ją do plastikowej miski. Miskę ustawić na garnku z parującą wodą i czekać, aż czekolada się rozpuści.
Płynną czekoladą polać sernik.
Wierzch sernika udekorować bezami i wiśniami.
Smacznego !
Kto mnie zna, ten wie, że co jak co, ale serniki to mi wychodzą pyszniaste :D No ale nudno było by robić ciągle taki sam. Tym razem pomysł był na sernik owocowy, a że w zamrażarce były jeszcze wiśnie - wybór padł na sernik wiśniowy.
Sernik wiśniowy zachwyca nie tylko smakiem, ale i kolorem. A udekorowany kolorowymi bezami może zastąpić tort.
SERNIK WIŚNIOWY
Z BEZAMI
Składniki na sernik wiśniowy:
Spód do sernika:
- 150 g biszkoptów
- 100 g masła
- 1 łyżka kakao
Masa serowa:
- 750 g miękkiego sera twarogowego ( użyłam twarogu z Biedronki )
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 2 żółtka
- 150 g mrożonych wiśni
- 100 g śmietanki 30%
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Do dekoracji:
- 100 g czekolady rubinowej lub białej
- mrożone wiśnie
- kolorowe bezy
Wykonanie sernika :
1. Biszkopty rozkruszyć w malakserze, masło rozpuścić i lekko ostudzić. Okruszki biszkoptowe wymieszać z kakao.
Ostygnięte masło wlać do okruszków biszkoptowych i dobrze wymieszać. Tak powstałą masą wylepić dno tortownicy o średnicy około 25 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Wiśnie rozmrozić i zmiksować na mus.
3. Do pojemnika malaksera lub misy robota, przełożyć ser , dodać cukier, całe jajka oraz żółtka, i śmietankę - całość miksować na wolnych obrotach urządzenia.
Dodać mus wiśniowy, czyli dobrze zblendowane rozmrożone wiśnie. Cały czas miksować masę serową. Na koniec wsypać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i połączyć składniki.
4. Masę serową wylać na przygotowany spód.
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piec 15 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 150 stopni C i piec jeszcze 90 minut.
Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku, do ostygnięcia.
5. Czekoladę połamać i przełożyć ją do plastikowej miski. Miskę ustawić na garnku z parującą wodą i czekać, aż czekolada się rozpuści.
Płynną czekoladą polać sernik.
Wierzch sernika udekorować bezami i wiśniami.
Smacznego !